Ezeket látta már?

Ezt tegye, hogy elkerülje a napszúrást!

napszúrás

A hőség komoly veszélyekkel is együtt járhat, ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás. De mit tehetünk ellene?

Bár az emberek rendkívül jól alkalmazkodnak a különböző környezeti hatásokhoz, a szélsőséges időjárás bizony megviselheti a szervezetünket. A nyári hőség számos veszéllyel járhat együtt, melyeket a testünk túlhevülése okoz. A túlhevülésnek több "fokozata" is van, és súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti. A napszúrás tulajdonképpen az a tünetegyüttes, melyet a fedetlen fejet huzamosabb ideig érő, erős napsugárzás okoz.

A napszúrás tünetei

A napszúrás tünetei a fejfájás, a szédülés és émelygés, a gyengeség, a hányinger és a hányás, az általános rossz közérzet. A testhőmérséklet is megemelkedik. Súlyosabb esetekben ájulás is előfordulhat.

A napszúrás elsősorban azoknál alakul ki, akik hosszabb időt töltenek a hőségben, illetve a közvetlen napsütésben, illetve, akiknél a napsütés elsősorban a fedetlen fejet éri. Ilyenkor ugyanis a koponyacsont alatt található agyhártya felhevül, irritált lesz. Különösen veszélyeztetettek lehetnek azok, akik a szabadban, például az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgoznak. Emellett azonban a kisgyermekekre és az idősebbekre is jobban oda kell figyelni a kánikulában.

Mit tegyünk napszúrás esetén?

A napszúrás meglepően rövid idő alatt kialakulhat, a napsugárzás gyorsan rosszullétet okozhat. Ha észleljük a tüneteket, a legfontosabb teendő a test további hevülésének megakadályozása. Az érintettet azonnal hűvös és árnyékos helyre kell vinni. Ez lehet egy besötétített, lehetőség szerint légkondicionált szoba is.

Nagyon fontos a test, illetve a fej minél gyorsabb lehűtése, például hideg vizes borogatás, zuhany segítségével.

A folyadék pótlása is lényeges, különösen akkor, ha az érintett hányt, ilyenkor ugyanis nő a kiszáradás rizikója. A folyadékot pótolhatjuk lehűtött ásványvízzel vagy izotóniás italokkal, mert nemcsak a plusz folyadék fontos, hanem azoknak a sóknak a pótlása is, amelyek a verejtékezéssel kiürülnek a szervezetünkből.

Ha nyaralni készülünk, főleg vízpartra, erre mindenképp gondoljunk!

A napszúrásból általában egy-két nap alatt teljesen fel lehet épülni, és a legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást. Azonban, ha az érintett állapota a körültekintő ápolás ellenére sem javul, esetleg tovább romlik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Megelőzhető a napszúrás?

Mivel a napszúrást nem baktérium vagy vírus okozza, hanem a környezetből "érkező" hőhatás, kialakulása egyértelműen összefüggésbe hozható a napsütésnek való kitettséggel. Éppen ezért a napszúrás viszonylag könnyen meg is előzhető.

A legfontosabb, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást, legalább akkor, amikor az a legerősebb, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között. A fejünkön viseljünk kendőt, kalapot, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is, vagyis igyunk gyakrabban – lehetőleg hűtött, alkoholmentes italokat.

Nagyon figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősebbekre, akiket általában jobban veszélyeztetnek a hőség miatt kialakuló problémák. Akik pedig a szabadban dolgoznak, iktassanak be rendszeres pihenőket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához