Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem tágít a hőanomália! Ilyen lesz az idő szombaton

orvosmeteorológia  orvosmeteo időjárás front ma köd

Még szilveszterkor is rendkívül meleg lesz.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint még napokig kitart ez a rendkívül magas hőanomália! Nem tágít ez a hőhullám, a szilvesztert is ez uralja. Nem csak pozitív hatásai vannak a sokfelé 10-12 C-fokos hőanomáliának.

Rendkívüli humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzeteket produkál az év vége időjárása

Erős megosztottság tapasztalható az ország északi, északkeleti illetve déli, délnyugati humánmeteorológiai -orvosmeteorológiai helyzetében. Országosan jellemző a példátlanul magas, tartós hőanomália, ami már egy hete tart és a jövő évben nyúlóan is fennmarad, így szilveszterkor is. A déli területeken 10, 12 C-fokkal magasabb hőmérsékletekre kell számítanunk mint az ilyenkor szokásos.

Az északi, északkeleti területeken sokfelé tartósan megmaradó reggeli ködök és a napközben is több felhő jelentősen csökkenti a napos órák számát és a hőérzetet. Ennél is nagyobb problémát jelent az alacsony légmozgás miatt kialakuló magas légszennyezettség, ami már helyenként az egészségre is kifejezetten káros. Errefelé megszaporodnak a légzési és keringési betegségekkel élők panaszai, gyakoribbak az ízületi és a hangulati problémák, fokozott bizonytalanság érzet, szédülés, rosszullétek jelentkezhetnek.

Délnyugaton viszont sokkal kedvezőbb viszonyokra számíthatunk, a megélénkülő szél kisöpri a ködöt és a szmogot, többnyire napos időre számíthatunk. Itt ajánlott a szabadba kimenni, de figyeljünk a lokálisan előforduló magasabb légszennyezettségi értékekre. Errefelé viszont a fejfájások és a szokatlan feszültséggel, ingadozó vérnyomással járó panaszok szaporodhatnak meg.

Milyen idő lesz?

A szombat sokfelé indul párásan, ködösen, majd napközben szinte mindenhol kisüt a nap. Fátyolfelhők ugyan lehetnek felettünk, de számottevő csapadék továbbra sem várható, legfeljebb szitálás fordulhat elő a szürke, ködös tájakon. Napközben helyenként élénk lesz a délnyugati szél. Reggel -3 és +6, kora délután 6 és 14 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Antidepresszánsok: ezért nem hatnak ugyanúgy mindenkinél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához