Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: micsoda nyár ez az ősz! Erre számítson csütörtökön

orvosmeteorológia orvosmeteo időjárás meteogyógyás fronthatás ma

Nagyon úgy tűnik az idei a legmelegebb szeptember lesz, amióta a méréseket rendszeresen elkezdték.

2023 nyarán igen csak felgyorsult a klímaváltozás, amiben az egyre erősebben jelentkező El Niño is fontos szerepet játszhat. Az előrejelzések szerint hatása az ősz folyamán tovább erősödhet, az eddigi legerősebb El Niño fázis jöhet. A felmelegedés mértéke különösen június eleje óta gyorsult fel, az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a rekordok, 2023 nyara globális szinten az eddigi legmelegebb nyár volt a mérések rendszeres kezdete óta.

Zeke Hausfather klímakutató és energetikai szakértő oldalán, a The Climate Brink nevű internetes portálon hét ábrán mutatta be, hogy mennyire kirívó volt az idei nyár.

Hausfather szerint jó esély van arra, hogy 2023 legyen az eddigi legmelegebb év, valamint arra is, hogy az idei legyen az első olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokkal haladja meg az iparosítás előtti szintet.

A keringési panaszok kerülnek előtérbe csütörtökön

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a keringési problémák mellé enyhébb fejfájás is társul. Nyári hőmérsékletek, csendes idő, és mégis sokan tapasztalnak időjárás-érzékenységi panaszokat?

Miért vannak panaszai, ha szinte nyár van? Mit tehet ellene? A meteogyógyászat® területéről tudhat meg többet, nézze meg a videót!

Csütörtökön fronthatás nem ront a humánmeteorológiai helyzeten, a kellemes, ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb, késő nyárias időben nyárias és őszies tünetek egyszerre is felléphetnek. A vérnyomáspanaszosok különösen figyeljenek!

A többórás napsütés alapvetően jótékonyan hat a hangulatra. Arra azonban számítani kell, hogy ebben a szokatlan melegben a jó hangulatot is elronthatja egy kisebb migrén vagy rosszullét.

A délelőtti gyors melegedést pedig nem mindenki viseli könnyen.

A hideg reggelen a kopásos ízületi bántalmak felerősödhetnek, emellett a nagy napi hőingás a vérnyomáspanaszokkal élőknél okozhat kellemetlen tüneteket. Ez elsősorban vérnyomás-ingadozás és múló rosszullét formájában jelentkezik, de rosszabb esetben akár keringési panaszok is felléphetnek. A fejfájás inkább délután erősödhet fel, itt főleg a migréneseknél várhatók nehezebb órák.

A sok napfény immunerősítő hatással is bír, ha pedig sok friss zöldséget, idénygyümölcsöt fogyaszt, fokozatosan felkészítheti szervezetét az őszt esetleg később jellemző változékony humánmeteorológiai helyzetre.

Szabadtéri programok

Ügyeljen arra, hogy reggel kissé hűvös lesz: a megfázás elkerülése érdekében öltözzön fel vastagabban, rétegesen, gondolva arra, hogy napközben gyorsan melegszik a levegő, és délután már vékonyabb ruhadarabokra lesz szükség. Jót tesz a friss séta a szabad levegőn, a munkavégzés közben akár 10-15 perc kint tartózkodás is felfrissíthet mind fizikailag, mind szellemileg.

Időjárás csütörtökön

Marad az indián nyár: napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. Csütörtökön északnyugaton élénk lehet a délies szél. Hajnalonként pára-, ködfoltok képződhetnek. A minimumok 8 és 16, a maximumok 24 és 29 fok között alakulnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erősebben bedobban a szíve? Ezek a szívritmuszavar tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához