Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken másképp fájhat a feje

orvosmeteorológia, fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás

A délelőtti gyors melegedést nem mindenki viseli könnyen.

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint pénteken kisebb javulás lesz tapasztalható, de nem mindenkinél, és a legtöbb esetben csak átmeneti változásról beszélhetünk. Egyeseknél pedig akár romolhat is a helyzet.

Az időjárás-érzékenyek állapotában további, de inkább csak enyhe javulás lesz tapasztalható pár napig, teljesen nem múlnak el a tünetek. Ha még mindig vérnyomás-ingadozást, esetleg kisebb fejfájást vagy ok nélküli idegességet tapasztal, ön is érintett lehet!

Nézze meg a meteogyógyász mai videós tanácsait a stresszes életvitellel is terhelt frontérzékenységéről:

Időjárás pénteken

Pénteken fronthatás nem ront a humánmeteorológiai (R) helyzeten, a kellemes, ilyenkor szokásosnál ugyan kissé hűvösebb időben javulhat a közérzet. A vérnyomáspanaszosok viszont figyeljenek!

Arra ismét számítani kell, hogy a kevés felhő miatt reggelre jelentősen lehűl a levegő, többfelé 5 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, a szélvédett völgyekben pedig gyengén fagyhat is!

Orvosmeteorológia pénteken

A délelőtti gyors melegedést szintén nem mindenki viseli könnyen. A hideg reggelen a kopásos ízületi bántalmak felerősödhetnek, emellett a nagy napi hőingás a vérnyomáspanaszokkal élőknél okozhat kellemetlen tüneteket. Ez elsősorban vérnyomás-ingadozás és múló rosszullét formájában jelentkezik, de rosszabb esetben akár keringési panaszok is felléphetnek. A fejfájás inkább délután erősödhet fel, de markáns tünetekre ebben a vonatkozásban - most átmenetileg - nem kell számítani.

A sok napfény immunerősítő hatással is bír, ha pedig sok friss zöldséget, idénygyümölcsöt fogyaszt, fokozatosan felkészítheti szervezetét az őszt jellemző változékony humánmeteorológiai helyzetre. A szilva, a körte, az alma szezonja van, építse be ezeket a mindennapi étkezésbe a friss paprikával, paradicsommal együtt.

Szabadtéri tevékenység

Ügyeljen arra, hogy reggel meglehetősen hűvös lesz: a megfázás elkerülése érdekében öltözzön fel vastagabban, rétegesen, gondolva arra, hogy napközben gyorsan melegszik a levegő, és délután már vékonyabb ruhadarabokra lehet szükség. Jót tesz a friss séta a szabad levegőn, a szellemi munkavégzés közben akár 10-15 perc kint tartózkodás is felfrissíthet mind fizikailag, mind szellemileg.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás mérsékelt marad.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához