Ezeket látta már?

Ezért ne hagyja a kocsiban műanyag palackot: rákkeltő anyagokat szabadíthat fel a napfény

palack, PET. mikroműanyag, napfény

A mikroműanyagok elkerülhetetlenek, de PET-Palackok használatának minimalizálása segíthet csökkenteni a környezeti károkat.

Míg a gyártási folyamatból származó egyes vegyszer maradványok az összes műanyag edényt beszennyezik és a benne lévő élelmiszerekbe vagy italokba kerülhetnek, a PET műanyag vizes palackok viszonylag alacsony mennyiségben tartalmazzák ezeket a mikroműanyagokat, így viszonylag biztonságosan használhatók vízhez.

Itt a probléma

A legtöbben nem ismerik azokat a környezeti feltételeket, amelyekre műanyag palackjuk készült. Valójában ezeket a palackokat nem arra szánják, hogy napfénynek tegyék ki, vagy forró autóban tárolják őket.

A napfény UV-sugárzása képes megszakítani a kémiai kötéseket a műanyagokban, beleértve a PET-et is és ez a műanyag gyors lebomlását okozza. A Plastics Today egyik cikke szerint:

A PET érzékeny az UV-fényre, különösen a magas hőmérsékletre. Ez a folyamat akkor is megtörténik, amikor az emberek a kulacsukat az autójukban, vagy maguk mellett tartják a strandon.

A Recycle Magazine cikke szerint: „Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az ultraibolya sugárzásnak való kitettség nagyon káros a PET-anyagra. Más szóval, a napfény és a hő lebontja a műanyagot, és rengeteg vegyszert termel."

Mi a baj azzal, hogy a műanyagokból származó vegyszerek lebomlanak?

Az Endocrine Societ y szerint : „a műanyagok veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, beleértve az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat (EDC), amelyek veszélyeztetik az emberi egészséget. "

Az EDC-k olyan vegyi anyagok, amelyek megzavarják a szervezet hormonrendszerét, és rákot, cukorbetegséget, meddőséget és neurológiai károsodásokat okozhatnak. A jelentés számos bizonyítékot ír le, amelyek alátámasztják a műanyagokban található mérgező kémiai adalékanyagok és az endokrin rendszerre gyakorolt ​​speciális egészségügyi hatások közötti közvetlen ok-okozati összefüggést.

A PET-csomagolások fejlesztésére szakosodott Plastic Technologies által végzett kutatás megállapította, hogy a palackok újrahasznosítás előtti ultraibolya sugárzásnak való kitettsége komoly hatással van a következő generációs, újrahasznosított (rPET-) palackok fizikai tulajdonságaira és vizuális jellemzőire.

Az Ecology Center 2022-es jelentésében a következőket írja: „Partnereink a Defend Our Healthnél húsz népszerű, műanyag palackos csomagolású italt teszteltek, és minden palackban antimont, rákkeltő műanyag vegyi anyagot találtak. A vizsgált italok 40 százaléka magasabb antimonszintet mutatott az ivóvízre vonatkozó közegészségügyi célértéknél.”

Az antimon, amely mérgező a májra és a szívre, a PET műanyag előállítása során a végső reakció felgyorsítására szolgál.

Az Ecology Center 2022-es jelentésében a következőket írja: „Partnereink a Defend Our Healthnél húsz népszerű, műanyag palackos csomagolású italt teszteltek, és minden palackban antimont, rákkeltő műanyag vegyi anyagot találtak. A vizsgált italok 40 százaléka magasabb antimonszintet mutatott az ivóvízre vonatkozó közegészségügyi célértéknél.” Az antimon, amely mérgező a májra és a szívre, a PET műanyag előállítása során a végső reakció felgyorsítására szolgál.

A műanyag azonban túlságosan nagy piaci tényező ahhoz, hogy a folyamatok megváltozzanak – hívja fel a figyelmet a Food Safety News cikke. 2021-ben 390 millió tonna műanyagot állítottak elő, és ez a mennyiség minden kimutatott egészségügyi veszély ellenére dinamikusan emelkedik.

Egyes szakértők szerint a problémára a műanyag újrahasznosítása sem elég hatékony megoldás. Alternatív, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból az alumíniumdobozok lehetnek az egyetlen olyan helyettesítő eszközök, amelyek megtörhetik a műanyag károkozását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: FSN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához