Ezeket látta már?

Beszállt a TEK a magyar egészségügybe

pszichiátria, TEK, biztonság, mentális betegségek, Szent János Kórház

Az hazai betegellátásban egyedülálló pszichiátriai ellátási forma jött létre, amely rendszerszintű beavatkozással valósult meg, az Emelt Biztonsági Pszichiátria (EBP) létrehozásával.

Az EBP az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet telephelyén, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben, valamint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben működik. - írja az Economx.

Úttörő projekt

Magyarországon úttörő projekt valósult meg a pszichiátriai ellátás terén, ahol az Emelt Biztonsági Pszichiátria létrejöttével egyedi, magas biztonsági fokozatú egység jött létre. A 4,9 milliárd forintos fejlesztés során három intézmény, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Kórháza, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, valamint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet területén alakítottak ki emelt biztonságú pszichiátriai egységeket.

A betegek egy ágyas, akasztásbiztos szobákban kapnak személyre szabott ellátást, miközben a terápia során kamerás megfigyelés is segíti az orvosokat és ápolókat a pontos és hatékony ellátásban. A projekt nem csupán infrastrukturális fejlesztést hozott, hanem a szakápolók, pszichiáterek és biztonsági személyzet felkészítése is megtörtént, ideértve a Terrorelhárítási Központ (TEK) és önvédelmi oktató részvételét is.

A TEK segíti az egészségügyet

Az emelt biztonságú pszichiátriai egységek létrehozása tehermentesíti a hagyományos pszichiátriai osztályokat, lehetővé téve az erőszakos, agresszív magatartású betegek azonnali elkülönítését, és egyúttal a szigorú biztonsági standardoknak való megfelelést is biztosítja.

A projekt része egy jogszabályi változásnak is, amely szeptemberben jelent meg, és lehetővé teszi az emelt biztonságú pszichiátriák működését Magyarországon. Az intézkedés különleges sürgősségi centrumként azonosítja ezeket az intézményeket, amelyek ideálisak olyan betegek számára, akik mentális betegség során válnak agresszívvá. A projekt kiemelkedő példája a pszichiátriai ellátás fejlesztésének és az új, innovatív megközelítésnek a betegbiztonság és a szakmai hatékonyság terén.

Az Szent János Kórház pszichiátriájában az őszi időszak kihívásokkal teli volt, nem csupán a szakképzett ápolók hiánya, hanem a rossz fűtés is komoly gondokat okozott az ellátásban. Az új EBP intézmény létrehozása jelentős lépés a hazai pszichiátriai ellátás fejlesztése terén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs fűtés a Szent Jánosban: a kórház plusz takarókkal, olajradiátorokkal próbál javítani a helyzeten

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

betegellátás

Forrás: Economix
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához