Ezeket látta már?

Penészgombát találtak több "pufiban" extrudált kukoricapehely snackben

pufi, extrudált kukoricapehely snack, hozzátáplálás, penészgomba

Egy tesztelésben 19 féle extrudált kukoricapelyhet vizsgáltak. Az eredmény megdöbbentő.

Kukorica rágcsálnivalók a felülvizsgálatban

Egy népszerű német fogyasztói oldal ezúttal a köznyelvben csak pufinak nevezett extrudált kukoricapelyheket vizsgálta meg tüzetesen. A tesztben szereplő 19 féle termékből 10 penészgomba toxinokkal volt szennyezett, háromban pedig kisebb-nagyobb mennyiségű ásványi olajat találtak. A vizsgálatok olyan mikotoxinokat is kimutattak, mint a zearalenon (hormonhatású, lehetséges rákkeltő), az ochratoxin A (potenciálisan mutagén és rákkeltő) vagy a deoxinivalenol (hatással lehet az emésztő-, az ideg- és az immunrendszerre, valamint a vérképzésre). A kukoricapelyhek sótartalma is aggasztó volt, a termékek harmadában a nátrium mennyisége meghaladta a 100 grammonkénti 0,1 grammot, a WHO szerint ilyen termékeket nem szabad gyerekeknek reklámozni. - írja Facebook oldalán a Rizikometer.

Az értékelésnél csupán 4 termék kapott „kiváló” minősítést (többek között a dm sajátmárkás pufija), ezekben legfeljebb nyomokban lehetett kimutatni penészgomba toxinokat. 3 kukoricás snack „elégtelennek”, 4 pedig „nem megfelelőnek” bizonyult.

Alapvetően mindegy , hogy a kukorica hagyományos vagy ökológiai gazdálkodásból származik, mivel a penészgombák minden gabonafajtában felléphetnek a szántóföldi időjárástól függően és a tárolás során is.

Ez az oka annak, hogy a gabonaalapú élelmiszerek megkérdőjelezhetőek

Mivel az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) szerint a kicsik viszonylag nagy mennyiségű gabonaalapú táplálékot fogyasztanak, amikor hat hónapos koruk körül elkezdik a kiegészítő táplálékot, ezért ebben a korban vannak a legnagyobb általános kitettségnek kitéve a testsúlyuk alapján, a mérgező penészgombáknak.

Ezek a penészmérgek vannak a kukorica rágcsálnivalókban

De térjünk vissza a kukoricafalatokban lévő penészméregekhez. A teszt során a következőkkel találkoztak:

  • A deoxinivalenol (DON)  a trichotecének csoportjába tartozik, amelyek megtámadják az emésztőrendszert, és hatással lehetnek az idegrendszerre, a vérképzésre és az immunrendszerre. 
  • A zearalenont (ZEA)  a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) valószínűleg rákkeltőnek minősítette, és hormonhatásúnak is tekinthető.
  • Az ochratoxin A (OTA) potenciálisan mutagén és rákkeltő hatású.

Egyes termékekben a mért értékek meghaladják az EU rendeletben a kiegészítő élelmiszerekre meghatározott határértékeket. A rendeletet a közelmúltban alapvetően felülvizsgálták, és az új változat 2023 májusa óta van érvényben.

Mikotoxinok

Azonban nem terjed ki két másik mikotoxinra, amelyek számos vizsgált kukorica snackben találhatók: a T-2 és a HT-2. Két kukoricás snack meghaladja a jelenlegi, tíz éves irányelvet – hat másik termék pedig több mint a felét használja fel.

A T-2/HT-2 toxinok szintén trichotecének, de lényegesen mérgezőbbek, mint a DON. Az uniós szakértők jelenleg az iránymutatás szigorításáról tárgyalnak. A felülvizsgálat tervezete az irányérték jogilag kötelező határértékké történő átalakításáról, valamint a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt feldolgozott gabonatermékek értékének jelentős csökkentéséről szól.

Egyes kukorica rágcsálnivalók ásványolaj-komponenseket tartalmaznak

A penészmérgek mellett az ásványolaj is problémát jelent a tesztben – igaz, kisebbet. A mi szempontunkból a laboratóriumi elemzés háromszorosára enyhén emelkedett ásványolaj komponenseket mutatott ki; kilenc másikban legalább nyomokban. Ezek telített ásványolaj-szénhidrogének (MOSH) , amelyek felhalmozódhatnak az emberi zsírszövetekben, nyirokcsomókban és olyan szervekben, mint a lép, a máj és a tüdő.

Bár eddig nem ismertek toxikus hatások, az adatok még mindig túl ritkák ahhoz, hogy a hosszú távú hatásokat meg lehessen ítélni.

Túl sok só

További kritika: Hat termék bemutatása magas sótartalmuk ellenére célcsoportként vonzza a gyerekeket.

A WHO Europe 2023-as táplálkozási profilja szerint az ilyen nassolnivalók nem reklámozhatók gyerekeknek, ha 100 grammonként 0,1 grammnál több nátriumot tartalmaznak. A gyerekeknek szánt tesztben szereplő termékek harmada meghaladja ezt az értéket.

Gyerekfalatok: Mire lehet odafigyelni?

  • Váltakozzon a különböző rágcsálnivalók és márkák között, hogy elkerülje az egyes problémás anyagok túlzott adagját.
  • A gyerekek szeretnek ropogtatni, de a rágcsálnivalók általában kevés egészséges tápanyagot tartalmaznak. A gyümölcsök és zöldségek ízletes snacknek is ideálisak – és sokkal egészségesebbek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A hozzátáplálás titkai: erre figyeljen és könnyen megy majd

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyermekek táplálása

Forrás: www.oekotest.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához