Ezeket látta már?

Rendkívüli bejelentés! Ez lesz az árstoppal, a rezsivel, a fűtéssel - erre készüljön minden magyar

energiaválság, árstop, rezsi, élelmiszerek, benzinárstop, kamatstop

A háború energia-áremelkedéshez vezetett, ez inflációt hozott, megemelkedtek az élelmiszerek árai is. Gulyás Gergely bejelentetése.

Annak érdekében, hogy megvédjék a magyar családokat, intézkedéseket hoztak még tavaly ősszel - kezdte Gulyás Gergely a szombati kormányinfót. A rendkívüli helyzetre tekintettel december 31-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és benzinárstopot, és a kamatstop is legalább fél évvel tovább fog tartani.

A döntésekről Orbán Viktor is beszámolt saját közösségi oldalán:

Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első! - írta a miniszterelnök.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is.

A kormány támogatási programot indít, erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számolt be. Energiaintenzívnek az a kkv számít, ami a költségeiben a rezsiszámla a 3%-ot tette ki. Célzott programról van szó, a feldolgozóipar szereplőit segítik majd vele. Október elsejétől a következő év végéig tart, a cégek energiaszámláját a növekmény 50 százalékát fizeti ki a kormány, három hónapig. Beruházási támogatási programot is indítanak, az önerő támogatását tűzték ki célul, írja a Pénzcentrum.

Két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  • Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  • Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Nagy Márton kérdésre válaszolva elmondta, hogy kb. 10 ezer, feldolgozóipari kkv-t érint a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot. Az uniós országok felénél van ilyen program, mindegyik az energiaköltségeket támogatja. A kormány most azt nézte, hogyan kell céloznia a támogatást, de nem az a lényeg, hogy mindenki nyakló nélkül kapja a pénzt. A legfontosabb a termelői szektor, épp ezért lőtték be a támogatási programot a feldolgozóiparra.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az EU elvárásainak megfelelően a szükséges törvényeket már a jövő héten benyújtják. Ez azért fontos, mert így az ország hozzájuthat az uniós forrásokhoz, és a vállalásokat a kormány igyekszik teljesíteni, és azt szeretnék, hogy a kondicionálási eljárásoknak vége legyen.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy nem tart benzinhiánytól azért, mert marad a benzinárstop. Elismerte, hogy voltak kisebb fennakadások, de "mindenki tudott tankolni". Szerinte nem kérdés, hogy ez a jobb megoldás, az országnak vannak tartalékai.

Ennyi C-fokig fűtik fel majd az iskolákat

A miniszter elmondta azt is, hogy az általános iskolákban a tervek szerint legalább 20 fok, a középiskolákban pedig legalább 18 fokos hőmérséklet lesz - de erről még hivatalos döntés nincs.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, az önmagában garancia a pedagógusok bérrendezésére - tette hozzá Gulyás Gergely. A cél az, hogy gyorsan lezáródjanak az eljárások, hogy minél előbb jöjjön a forrás, és akkor amint lehet, a pedagógusok bérrendezése is megvalósuljon.

Egy másik kérdésre a miniszter a szankciókról szólt: 2010 óta már hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, szerinte az európai szankciók sok pénzt adtak Oroszországnak, nekünk pedig nagy gazdasági nehézségeket okoztak. Gulyás azt mondja, szerinte nem erről állapodtak meg EU-s körökben. A diverzifikált szankciókat Magyarország is támogatta, de az energiaszankciókat nem.

Ezt teszi majd az egészségünkkel a 18 C-fokig fűtött munkahely >>>

Nagy Márton elmondta, hogy bár korábban többször beszélt az ársapkák eltörlésének szükségéről, ma mégis támogatta azt, hogy maradjanak az ársapkák. Szerinte most nem normális gazdasági környezet van, nem látják az inflációs fordulópontot, ezért van erre szükség. A véleményét egyébként fenntartja: előbb vagy utóbb szerinte biztosan ki kell majd azokat vezetni, de pontos időzítés kell ehhez, ami most nem lehetséges.

Egy másik kérdésre kiderült, hogy a hazai gáztárolók jól állnak: a töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter a földgáznál, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást is belevéve, csak háztartásokra nézve ez 185 téli napra elég - ismertette Gulyás. A tűzifahelyzetre nem tért ki, mert arról holnap az agrárminiszter fog beszélni, de annyit elmondott, amit legutóbb: a tűzifa hatósági áras lesz, és aki kér, kapni is fog belőle.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Pénzcentrum
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához