Ezeket látta már?

Netes hiszti, vagy tényleg baj van? Coca-cola terméket ittak, majd kórházba kerültek mérgezés gyanújával

szénsavas üdítő, kóla mérgezés, horvát

Az egyik érintett súlyos nyelőcső- és gyomorsérüléseket szenvedett. A helyzet pánikká nőtt a horvát közösségi oldalakon - a hatóságok vizsgálódnak.

Zágráb és Fiume (Rijeka) kórházaiban négy embert ápolnak, mivel szénsavas italok fogyasztása után mérgezés gyanúja merült fel náluk - ezt jelentette a horvát sajtó.

Az első eset szombatig nyúlik vissza, amikor egy 19 éves férfi súlyos nyelőcső- és gyomorsérüléseket szenvedett egy fiumei kávézóban alkoholmentes üdítő fogyasztása után. Később kiderült, hogy a beteg Coca-Cola terméket fogyasztott, mielőtt állapota romlott.

A Coca-Cola horvátországi leányvállalata közleményben közölte, hogy az eset egy 330 ml-es Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate ízesített ásványvízzel kapcsolatos. Mielőbbi felépülést kívántak a kórházban ápolt személynek és közölték, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák az üdítő okozta-e valójában a sérüléseket, és a begyűjtött mintákat egy független, akkreditált laboratóriumba küldték további elemzésre.

Azóta a helyzet pánikká nőtt a horvát közösségi oldalakon, és sokan figyelmeztetik egymást. Az interneten olyan pletykák keringenek, hogy a cég üzemében vegyszeres mosást végeztek a palackokban, ami miatt veszélyes sav kerülhetett a termékekbe.

A másik három gyanús mérgezéses eset egyelőre nincs kapcsolatban a fiumei eseménnyel. Zágrábban egy ember lett rosszul egy egyetemi automatából vásárolt Coca-Cola fogyasztása után. Azonban nem zárható ki, hogy ez csak véletlen egybeesés, mivel a Romerquelle-t Ausztriában gyártják, míg a Coca-Colát Horvátországban.

A kormánynak is ki kellett állnia az események miatt. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta, hogy két embert vittek kórházba mérgezés gyanújával szénsavas italok fogyasztása után, és egy harmadik személyt is be kellett vinni hasonló tünetekkel.

Még nincsenek bizonyítékok, amelyek alapján figyelmeztetést adhatnának a lakosságnak a bizonyos italok fogyasztását illetően, de azt tanácsolják, ha valaki kellemetlen tüneteket érez bármilyen ital fogyasztása után, azonnal keresse fel a háziorvosát.

Mi a helyzet ezzel nálunk?

A Coca-Cola HBC Magyarország tud a vállalat nyelőcsöveket szétmaró termékei miatt a horvátoknál kialakult helyzetről, azonban a hivatalos közlésük szerint nálunk nem kell attól tartani, hogy mérgezéssel kórházba kerülhetünk a Coca-Cola által forgalmazott szénsavas üdítőktől – írta a vállalat a Telex megkeresésére.

„Horvát vállalatunk megtette a szükséges intézkedéseket a lakosság biztonságának megóvása érdekében. Kollégáink teljeskörűen együttműködnek a helyi hatóságokkal az esettel kapcsolatos hivatalos kivizsgálást illetően. A horvátországi események nem érintik a Magyarországon forgalomba hozott termékeket” - adták közre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Valóban van összefüggés a vitaminfogyasztás és az elhízás között?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: jutarnji.hr
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához