Ezeket látta már?

Egy professzor szerint rutinszerűen kellene felírni ezt a szert szívbetegség esetén

szívbetegség szemaglutin ozempic Wegovy

Az Európai Elhízás Kongresszuson mutatták be egy érdekes tanulányt a University College London kutatói.

Az eredmények szerint, a gyógyszert több millió ember szedheti a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére a következő években. Az erről készült tanulmány szerzői szerint az Ozempic és a Wegovy hatóanyaga, a szemaglutid a legnagyobb orvosi áttörés lehet a sztatinok óta.

Az Európai Elhízás Kongresszuson (ECO) mutatták be a University College London kutatói azt a tanulmányt, amely megállapította, hogy a vizsgálatuk során szemaglutidot – a többek között a Wegovy és az Ozempic néven forgalmazott fogyókúrás szerek hatóanyagát – szedőknél 20 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a stroke, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás kockázata. Ez a kardiovaszkuláris előny független volt a résztvevők kiindulási tömegétől és attól, hogy mennyit adtak le.

A tanulmány vezető szerzője, John Deanfield professzor szerint az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszert rutinszerűen kellene felírni a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére – számolt be a The Guardian.

Deanfield elmondta, hogy az 1990-es években a sztatinokat – a koleszterinszintet csökkentő gyógyszereket – az orvosi áttörésnek és forradalminak tekintették a kardiológiai gyakorlatok kezelésében, és szerinte a szemaglutidot hasonlóan áttörő lehet a szív- és érrendszeri egészség javítása terén.

"Most már van egy gyógyszercsoportunk, amely egyformán képes javítani több krónikus betegségen is" - mondta.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kezdődő szívinfarktus: a nőknél hátfájás, émelygés és kimerültség jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szív-és érrendszeri betegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához