Ezeket látta már?

Így alakulna át a hazai szülészetek működése - gyökeres változásokat terveznek

Shutterstock szülészet átalakítás kormány tervezet

A frissen kiadott miniszteri tervezet célja átalakítani a magyarországi szülészetek jelenlegi működését.

A Belügyminisztérium által kidolgozott tervezet jelentős változásokat hozna a magyarországi szülészeti ellátásban. A dokumentum alapján, melyet a Hvg.hu szúrt ki a kormányzati oldalon, módosításra kerülne a 2003-as miniszteri rendelet, ami az egészségügyi szolgáltatásokat szabályozza. A javaslat szerint a jelenlegi II. és III. szintű szülészeti ellátás mellé új, I. progresszív szint is létrejönne. Ezek az új egységek olyan szülészeti osztályok lennének, amelyekbe kizárólag komplikációmentes terhesség esetén kerülhetnének be a várandós nők. Az I. szinten nem lenne perinatális intenzív centrum (PIC), vagyis nincs 24 órás koraszülött-intenzív ellátás, sem neonatológus, aneszteziológus és szakápoló újszülött ellátáshoz. Azonban ezek a szakemberek fél órán belül elérhetők lennének szükség esetén.

Emellett az I. szintű egységekben műtőegység és ébredő/megfigyelő helyiség is rendelkezésre állna a császármetszések végzéséhez.

A tervezet hangsúlyozza, hogy az I. progresszív szinten a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is biztosítani kell, még akkor is, ha a szülés eredetileg más szinten volt tervezve.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért igényel speciális figyelmet a császármetszéses babák táplálása!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csecsemő

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához