Ezeket látta már?

Szuperbaktériumok és utalványrendszer - ez jön a gyógyszeriparban

gyógyszer, gyógyszeripar, egészségügy, antibiotikum, rezisztencia, szuperbaktériumok

Az elmúlt 20 év legnagyobb gyógyszerészeti reformját terjesztette elő az Európai Bizottság.

A gyógyszereknek megfizethetőbbnek kell lennie, valamint meg kell szüntetni a gyógyszerhiányt, amitől egész Európa szenved - erre nyújtottak be javaslatcsomagot - írta meg a napi.hu.

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot nyújtott be az unió gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatára. Ez többek között tartalmazza, hogy az Európai Unióban (EU) hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak a gyógyszerek, megszűnjön a gyógyszerhiány, és csökkenjenek az árak. Mindemellett bevezetik az úgynevezett utalványrendszert a multirezisztens fertőzések ellen áttörést jelentő új antibiotikumok fejlesztői számára.

A gyógyszerhiány évek óta komoly aggodalomra ad okot az EU-ban

A pandémia számos folyamatra rávilágított, így a jelenlegi jogi keret hiányosságaira is, amelyek negatívan érintik mind a betegeket, az egészségügyi rendszereket és az egészségügyi szakembereket.

Példaként említik: a gyógyszeripari vállalatoknak gyorsabban kell bejelenteniük a gyógyszerhiányokat, és hiánymegelőzési terveket kell kidolgozniuk.

A gyógyszeripari vállalatoknak kezelniük kell a kritikus hiányokat, és be kell majd számolniuk a meghozott intézkedésekről, például a gyártási kapacitás növelése vagy átszervezésekről.

A forgalomba hozatali engedély megtagadható, ha a vállalatok nem szolgáltatnak megfelelő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a környezeti kockázatokat értékelték és kockázatcsökkentő intézkedéseket hoztak.

Ekkora a gyógyszerhiány Magyarországon

Jelenleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján 1577 tétel szerepel a hiánytermékek listáján. Hiány van többek között fájdalomcsillapítóból, köptetőből, allergia elleni készítményből, vérnyomáscsökkentőből, feszültségoldó vagy szorongáscsökkentő gyógyszerből is.

Ezek a legfontosabb brüsszeli javaslatok:

  • Egységes gyógyszerpiac: létre kell hozni egy egységes gyógyszerpiacot, biztosítva, hogy az EU-ban minden beteg időben és méltányosan hozzáférjen a biztonságos, hatékony és megfizethető gyógyszerekhez;
  • Innovációbarát gyógyszerkutatás: Vonzóvá és innováció baráttá kell tenni a gyógyszerkutatást, a fejlesztést és a gyártást Európában;
  • Bürokratikus terhekk csökkentése: Az adminisztratív terhek drasztikus csökkentésére van szükség, a gyógyszerek engedélyezési eljárásainak felgyorsítására, hogy a gyógyszerek gyorsabban jussanak el a betegekhez;
  • Elérhetőség: A gyógyszerek elérhetőségét minden EU-ban élő beteg számára biztosítani kell;
  • Rezisztencia: Jelentős hiányosságok vannak a ritka betegségek kezelésében és az antibiotikum rezisztencia kezelésében is;
  • Fenntarthatóság: Valamint a gyógyszerek környezeti fenntarthatóságának emelésére is szükség van.

Antibiotikum-rezisztencia, jön az utalványrendszer!

Az utalványrendszert a multirezisztens fertőzések ellen áttörést jelentő új antibiotikumok fejlesztői számára találták ki. Az utalvány tárgyát képező gyógyszer tekintetében a fejlesztő egy év adatvédelemben részesül a versenytársakkal szemben. Az utalványt közvetve – a gyógyszerek hosszabb védelmi ideje miatt – a nemzeti egészségügyi rendszerek finanszírozzák, de ezt a költséget nagyrészt ellensúlyozzák az új antibiotikumoknak köszönhetően megelőzött halálesetek és betegségek.

További részleteket olvashat ide kattintva.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Létezik mellékhatásmentes gyógyszer? Ilyen előre nem jósolható mellékhatások léteznek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellékhatás

Forrás: napi.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához