Ezeket látta már?

Sokkoló tanulmány: 32-féle ráktípushoz kapcsolódik az elhízás

tanulmány, rák, elhízás, túlsúly, kutatás, egészség

Az elhízás egészségünkre gyakorolt ​​hatási messze túlmutatnak azon, mint amit korábban gondoltunk.

Azt eddig is tudtuk, hogy a népbetegségnek számító elhízás számtalan súlyos szövődménnyel járhat - hozzájárul többek között a szív-és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatához, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma fellépéséhez is. Az sem volt titok, hogy több ráktípus kialakulásában is szerepet játszik. Igen ám, viszont egy nemrégiben készült kutatás szerint 32 rosszindulatú daganathoz köthető - ez 19-cel több, mint amit korábban gondoltak.

Sokkal több rákkal hozható összefüggésbe a túlsúly

A svédországi Lund Egyetem kutatásában 4,1 millió embert követtek nyomon 45 éven keresztül, melynek során 332 501 rákos esetet elemeztek. A vizsgálatban megállapították, hogy ezek 40 százalékában a beteg testsúlya is jelentős szerepet játszott.

Még 2016-ban Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 13 olyan ráktípust ismert el, melyek összefüggésbe hozhatók az elhízással, ám most a kutatók ezeken túl még 19-et azonosítottak (köztük rosszindulatú melanomát, gyomordaganatokat, vékonybél- és agyalapi mirigyrákot, a fej-nyaki rák típusait, a szeméremtest-és a péniszrákot) - írja a The Telegraph.

A kutatás szerint 10 daganatos megbetegedés közül négyet az elhízás okozhat

Azt találták, hogy a BMI minden ötpontos növekedése a férfiaknál 24%-kal, nőknél 12%-kal növelte számos gyakori rákos megbetegedés esélyét.

- Eredményeink azt mutatják, hogy az elhízás hatása a rák kialakulására sokkal nagyobb lehet, mint azt korábban gondoltuk. Több rákbetegség kockázati tényezője, különösen a ritkább fajták esetében - mondta Dr. Ming Sun, a kutatás vezetője. Néhány ilyen esetet ritkán vagy soha nem vizsgáltak korábban az elhízással kapcsolatban.

Miért okozhat rákot az elhízás?

Hogy miért okozhat rákot a szervezetünkben az elhízás? A tudósok szerint biológiai zavarok sorozatát indítja el:

A zsírszövet nemcsak energiatárolóként működik, hanem aktív endokrin szervként is. Ugyanis gyulladást elősegítő citokineket választ ki, melyek hozzájárulhatnak a krónikus, többnyire alacsony fokú gyulladásos állapot fellépéséhez. Ez pedig a rák ismert kockázati tényezője, mivel DNS-károsodáshoz vezethet, továbbá segítheti a rákos sejtek túlélését.

Emellett az elhízott emberek zsírszövete túl sok ösztrogént termel, ami összefüggésbe hozható az emlő-, méhnyálkahártya- és más hormonérzékeny daganatok fokozott kockázatával.

Mindezeken túl a bél mikrobióma összetételét is jelentősen befolyásolja a túlsúly: az egyensúly felborul, a káros baktériumok túlsúlyba kerülnek. Ezek a változások felboríthatják az ún. bélgátot, valamint gyulladáshoz vezethetnek, ami elősegíti a rosszindulatú daganatok kialakulását.

A szakemberek az eredmények birtokában felhívják a figyelmet az elhízás elleni harc még nagyobb jelentőségére.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ennyi ideig élhet daganattal úgy, hogy észre sem veszi!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához