Ezeket látta már?

Telihold idején több ember vet véget az életének

telihold, öngyilkosság, szorongás, depresszió

A populáris kultúra és az orvostudomány régóta feltételezi a telihold és a pszichiátriai rendellenességek súlyosbodása közötti kapcsolatot.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy amerikai tanulmány alapján, hogy telihold idején több az öngyilkosság, főként 55 éven felülieknél:

"A populáris kultúra és az orvostudomány régóta feltételezi a telihold és a pszichiátriai rendellenességek súlyosbodása közötti kapcsolatot. Egy új amerikai tanulmány elemezte azt a feltevést, hogy a telihold körüli időszakban megnövekszik az öngyilkosságok száma. A kutatók a Marion megyei halottkém hivatal COVID előtti öngyilkossági adatait elemezte (776 ember), és kimutatta, hogy a telihold hetében jelentősen megnövekszik az öngyilkosság miatti halálozások száma, fokozottabban az idősebb személyeknél (életkor ≥ 55).

A kutatók azt is megvizsgálták adatbázisukban, hogy a nap mely órájában (15–16 óra), és az év melyik hónapjában (szeptember) a legtöbb öngyilkosság okozta haláleset. Vérmintákat vizsgáltakaz elhunytak egy részhalmazából (45 fő), ami lehetővé tette számukra, hogy megvizsgáljuk a lehetséges molekuláris mechanizmusokat.

Ezek azt sugallják, hogy az öngyilkosságra gyakorolt időbeli, esetleg biológiai órák által közvetített hatások a környezeti fény (időzítés és intenzitás) változásaira utalnak, ami terápiásan megcélozható célpont az öngyilkosság csökkentésére, gyógyszeres és addiktológiai megelőző beavatkozásokkal párosítva."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyzavar: nem elég a labor!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához