Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Engedélyezték a chlamydia és a gonorrhoea első otthoni tesztjét

teszt szexuális fertőzés gonorrhoea  chlamydia HPV STD önmmintavétel

Azoknak, akik attól tartottak, hogy chlamydiájuk vagy gonorrhoeájuk van, eddig orvosi rendelőben kellett vizsgálatot végeztetniük.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte az első chlamydia és gonorrea (gonorrhoeaI otthoni tesztek forgalmazását. A HIV után ez az első, az FDA által engedélyezett teszt, amely lehetővé teszi a szexuális úton terjedő fertőzések könnyebb otthoni tesztelését.

A New York-i és dublini székhelyű LetsGetChecked által készített Simple 2 Test november 15-én megkapta az FDA piaci engedélyét.

Eddig azoknak, akik attól tartottak, hogy esetleg chlamydiájuk vagy gonorrhoeájuk van, orvosi rendelőben kellett vizsgálatot végeztetniük.

Ezentúl a nem lesz szükség receptre, és online is megvásárolható a teszt. Ez a csomag tartalmaz egy egészségügyi kérdőívet, hüvelyi tampont vagy vizeletmintát - a Simple 2 gyűjtőkészlet segítségével vehet mintát -, majd elküldi laboratóriumi kiértékelésre. A teszteredményekről online értesítés küldenek. Ha a teszt pozitív, vagy az eredmények érvénytelenek, az egészségügyi szolgáltató nyomon követi a folyamatot és értesíti a mintát beküldőt.

"Ez az engedély fontos közegészségügyi mérföldkő, amely több információt nyújt a betegeknek egészségi állapotukról saját privát környezetükben" - mondta Dr. Jeff Shuren, az FDA igazgatója.

Az otthoni diagnosztikai tesztek szélesebb körben használt lehetőséggé váltak a Covid-19 világjárvány idején, és Shuren szerint az FDA szívesen támogatja, hogy az emberek több lehetőséget kapjanak otthoni diagnosztikai tesztekhez.

Peter Foley, a LetsGetChecked alapítója és vezérigazgatója egy elmondta a CNN-nek, hogy a teszt „felhatalmazza az egyéneket arra, hogy otthonról proaktívan kezeljék egészségüket.”

Fertőző betegségek

A gonorrhoea és a chlamydia gyakori fertőző betegségek, amelyek óvszer nélkül, orális, anális és vaginális szex során átadhatók egyik partnerről a másikra. Mindkét fertőzés antibiotikummal kezelhető.

A világjárvány idején megnövekedett szexuális aktivitás, valamint a szexuális úton terjedő fertőzések ritkábban történő szűrése felgyorsította e betegségek terjedését világszerte.

A gonorrea (gonorrhoea) tünetei közé tartozik a gyomor- vagy kismedencei fájdalom, a fokozott hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés és a menstruáció közötti vérzés. Sokan nem észlelnek semmilyen tünetet, ezért a rutin szűrések fontosak a megfertőződés elkerülése érdekében.

Kezelés nélkül a fertőzés súlyos és maradandó egészségügyi károsodást okozhat. Ha átterjed a vérbe, disszeminált gonococcus fertőzést okozhat, amely ízületi gyulladáshoz, bőrproblémákhoz és tenosynovitishez vezethet, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat. Ez az állapot akár életveszélyessé is válhat.

A CDC szerint a chlamydia esetek is emelkedtek a fertőzöttek száma. 2021-ben több mint 1,6 millió megbetegedést jelentettek az ügynökségnek, így abban az évben ez volt a leggyakoribb jelentendő szexuális úton terjedő fertőzés az Egyesült Államokban. A tünetek közé tartozik a fájdalom vagy égő érzés vizelés közben, fájdalom szex közben, hasi fájdalom, rendellenes hüvelyi folyás, duzzadt vagy érzékeny herék, valamint a végbélnyílás körüli vérzés.

A chlamydia maradandó károsodást is okozhat a női reproduktív rendszerben, és megnehezítheti a későbbi teherbeesést. Méhen kívüli terhességet is okozhat, amikor a terhesség az anyaméhen kívül történik.

Ismernie kell szexuális egészségét

STI - Sexually Transmitted Infections - azaz a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések együttese, amelyek szexuális érintkezéssel kerülnek átadásra.

A fertőzésnek mindenki ki van téve, nemtől és szexuális orientációtól függetlenül. Egy fel nem derített és tünetmentes fertőzés komoly problémát okozhat a gyermekvállalás előtt állóknak, a felelős szexuális életet élő párkeresőknek, a komoly kapcsolatban elköteleződőknek, a partnereiket gyakran váltóknak és persze azoknak is, akik már tüneteket is észlelnek magukon.

Bármelyik célcsoportot is nézzük, a tudatosság fontos: tisztában lenni saját szexuális egészségünkkel éppen úgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint az egészségünket érintő legalapvetőbb információk.

A cél a megelőzés, hogy elkerülje a későbbi, akár súlyos szövődmények kialakulásához vezető megbetegedéseket, önmintavételes vizsgálatokkal gyorsan és egyszerűen van rá lehetőség - olvasható a Synlab weboldalán.

Önmintavételes tesztek hazánkban

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet. A vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések spontán nem gyógyulnak, viszont eredményesen kezelhetőek, terjedésük megelőzhető. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek, ezért az időben történő felismerés alapvető fontosságú. Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton megakadályozhatja, hogy partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

  • STD kórokozók kimutatására vizeletmintából: A teszt azon leggyakoribb, szexuális együttléttel terjedő kórokozók kimutatására szolgál, melyek a nemi szervek akut fertőzéses megbetegedéseit idézhetik elő. Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések kezelhetőek, terjedésük megelőzhető, így az időben történő felismerés nélkülözhetetlen.
  • A magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására vizeletmintából: A teszt a HPV magas kockázatú típusainak jelenlétét vizsgálja vizeletben. A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó mindkét nemet érintően, a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a átesik élete során a fertőzésen. A HPV fertőzés legsúlyosabb következménye a vírus okozta különféle daganatos elváltozások – méhnyakrák, hüvelyi-, szájüregi-, torok-, hímvessző- és végbélrák - kialakulása, mely jellemzően hosszú, évekig tartó folyamat. Rendszeres HPV szűrővizsgálattal időben kimutatható a rákkockázatot jelentő fertőzés, így lehetőség van a rákos elváltozás kialakulásának megelőzésére.
  • Speciális kockázatú STD kórokozókkal való fennálló és korábbi fertőződés kimutatása vérvétellel: A vérvételes teszt 4 speciális kockázatú, döntően szexuális együttléttel terjedő kórokozókra vonatkozóan nyújt információt, mely kórokozók a véráramba kerülve súlyos, több szervrendszerre kiterjedő megbetegedést, változatos tüneteket és súlyos szövődményeket okozhatnak. A tesztelés során a kórokozók jelenlétét, illetve a korábbi fertőződésre utaló immunválaszt is vizsgálják. A szűrőteszten túl, annak pozitivitása esetén a vizsgálat részét képezik az azokhoz tartozó további megerősítő, ún. reflex- és konfirmációs markerek vizsgálatai is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől lehet véres a széklet? Ekkor jelez rákos daganatot

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Szexuális betegségek

Forrás: CNN Health, Synlab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához