Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

CHLAMYDIA (KLAMÍDIA) A56 ICD-11: 1A81

Chlamydia (klamídia): oka, tünetei és kezelési lehetőségei

chlamydia, klamídia, fertőző betegség, baktérium, szexuális úton terjedő, meddőség

A chlamydia szexuális úton terjedő, bakteriális eredetű fertőző, gyakori betegség, mely főként a nemi szerveknél és a húgyutaknál okoz panaszokat – ha okoz egyáltalán, a legtöbb esetben ugyanis tünetmentesen esik át rajta a fertőzött. Rendkívül súlyos szövődménye meddőség is lehet.

A chlamydia oka és kialakulása

A chlyamida okozója a Chlamydia trachomatis nevű, Gram-negatív baktérium. A Chlamydiae baktériumokra különleges, ún. kétfázisos életciklus a jellemző, melyek a gazdasejten kívül és belül is életképessé teszik, ugyanakkor a baktérium csak megfelelő gazdasejten belül képes szaporodni. Az első életciklusban jellemző formája kisebb, ez fertőzi meg a sejteket. A második életciklusra jellemző forma nagyobb, a gazdasejten belül képes szaporodni. Sejten belüli életben maradásához és szaporodásához a gazdasejt által biztosított aminosavak, vitaminok és más anyagok szükségesek, ha ezek hiányoznak, a kórokozó elpusztul.

A legújabb Chlamydia-tesztek már a vizeletmintából kimutatják a kórokozót, de olyan teszt is létezik, amelyet a hüvelybe helyezés után kell egy megfelelő tartóeszközbe helyezve a laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. A legújabb Chlamydia-tesztek már a vizeletmintából kimutatják a kórokozót, de olyan teszt is létezik, amelyet a hüvelybe helyezés után kell egy megfelelő tartóeszközbe helyezve a laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. Forrás: shutterstock.com

A C. trachomatis esetében 18, szerológiailag némileg eltérő törzset különböztethetünk meg, ezek mindegyike más-más betegséget okozhat. Ezek közül a leggyakoribbak a genouritális szakaszt érintő problémák (vagyis azok, melyeket a köznyelvben chlamydiaként emlegetünk), illetve a rendkívül súlyos, krónikus kötőhártyagyulladást és vakságot okozó trachoma, valamint a nyirokrendszer gyulladása, a lymphogranuloma venereum (LGV), és a bakteriális tüdőgyulladás. A chlamydia kialakulásáért a D-K szerológiai csoportba tartozó baktériumok lehetnek felelősek.

A C. trachomatis a fertőzött férfiak ondójában, illetve a fertőzött nők hüvelyváladékában mutatható ki. A baktérium a nyálkahártya mikroszkopikus sérülésein keresztül kerülhet be a szervezetbe, és a húgyutak, illetve a méhnyak nyálkahártyáját támadja meg, ott szaporodik el, gyulladást okozva.

A Chlamydia nemzetségbe a C. trachomatis mellett nyolc másik faj tartozik, melyek embereket és állatokat egyaránt megtámadhatnak, és többek között tüdőgyulladást is okozhatnak. A C. trachomatis kizárólag embereket érintő fertőzés.

Epidemiológia

A chlamydia az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, és a leggyakoribb bakteriális szexuális úton terjedő fertőzés. Nőket és férfiakat egyaránt érinthet. A nők esetében gyakoribb a tünetmentes betegség, és így sajnos a szövődmények is többször érintik őket.

A chlamydia a világon mindenütt jelen van, évente közel 100-110 millió új esetet diagnosztizálnak. A szakemberek szerint azonban a valóban érintettek aránya ennél jóval magasabb lehet, de mivel a legtöbbször tünetmentes, sokan anélkül esnek át a betegségen, hogy tudatában lennének a fertőzöttségüknek vagy orvoshoz fordulnának vele.

A chlamyidával összefüggő halálesetek száma néhány százra tehető évente, ez az összes esetszámot tekintve elenyésző. Sokkal gyakoribb szövődmény a mellékhere-gyulladás (epididymitis) és a kismedencei gyulladás (PID), melyek akár a betegek 25-50 százalékát is érinthetik.

Hazánkban évente átlagosan 1000 chlamydiás esetet regisztrálnak. A diagnosztizált chlamydia személyazonosító adatok nélkül jelentendő betegség!

Kiket érinthet a chlamydia?

A fertőzésre különösen fogékonyak lehetnek a fiatal, 15-19 év közötti nők. A fertőződés rizikóját növeli:

 • a fertőzött partnerrel való, gumi óvszer nélküli szexuális együttlét
 • a szexuális partnerek váltogatása
 • ha korábban már volt szexuális úton terjedő fertőzése az érintettnek

Gyakori, hogy a chlamydia mellett más, szexuális úton terjedő betegség is kimutatható a fertőzöttnél. A legtöbbször a gonorrhea van jelen a chlamydia mellett.

Hogyan kaphatjuk el a chlamydiát?

A chlamydia szinte kizárólag szexuális úton (vaginális, orális vagy anális közösüléssel) terjed. Minden együttlét a fertőződés mintegy 25 százalékos esélyével jár együtt.

Fertőzött anyák az újszülöttet is megfertőzhetik a hüvelyi szülés során. Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a fertőzött hüvely- vagy péniszváladékkal való kontaktus okozza a fertőzést.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel - olvasson tovább!

A chlamydia tünetei és jelei

A chlamydia diagnosztizálását, a betegség kezelését megnehezítheti, hogy az esetek közel háromnegyedében semmilyen tünetet nem mutat a fertőzött. Emiatt sajnos gyakoriak a szövődmények is.

A Chlamydia-fertőzés a női nemi szervek (méhnyak, méhszáj, hüvelyfal) gyulladását okozza. A méhnyak gyulladása gyakori, amely azonban szintén tünetszegény lehet, így sok nő nem veszi komolyan a panaszokat. A Chlamydia-fertőzés a női nemi szervek (méhnyak, méhszáj, hüvelyfal) gyulladását okozza. A méhnyak gyulladása gyakori, amely azonban szintén tünetszegény lehet, így sok nő nem veszi komolyan a panaszokat. Forrás: shutterstock.com

Nők esetében a chlamydiafertőzés tünetei lehetnek:

 • nagy mennyiségű, abnormális hüvelyi folyás
 • a menstruációs ciklustól független hüvelyi vérzés
 • szexuális együttlét közben vagy után jelentkező fájdalom és vérzés
 • viszketés
 • alhasi fájdalom
 • fájdalmas vizeletürítés
 • sürgető vizelési inger
 • láz

Férfiak esetében a fertőzés tünetei lehetnek:

Az anális, végbélnyílást és környékét érintő fertőzés tünetei lehetnek a végbéltájéki fájdalom, a végbélnyílásból ürülő váladék vagy vér.

A torok, illetve a garat chlamydia-fertőzés ritka, de nem kizárható. Tünetei lehetnek a torokfájás, a torok kipirosodása, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és érzékenysége.

A klamídia fertőzést követő három napon belül enyhe vizelési panaszok lépnek fel, amelyek kezelés nélkül is elmúlnak, majd hosszabb-rövidebb idő múltával újra jelentkeznek. Nőknél Chlamydiára hívhatja fel a figyelmet a sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás is. A klamídia fertőzést követő három napon belül enyhe vizelési panaszok lépnek fel, amelyek kezelés nélkül is elmúlnak, majd hosszabb-rövidebb idő múltával újra jelentkeznek. Nőknél Chlamydiára hívhatja fel a figyelmet a sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás is. Forrás: shutterstock.com

A chlamydia diagnosztizálása

Mivel a fertőzés gyakran tünetmentes, vagy a jelentkező tünetek nagyon általánosak, más problémákkal is összekeverhetők, a betegség megállapításához mindenképpen laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Ezt a hüvelyből, méhnyakból vagy férfiak esetében a húgycsőből vett kenet, esetleg vizelet- vagy vérvizsgálat segítségével végzik el.

A gyakran tünetmentes fertőzések miatt a szakemberek a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzését javasolják, főként a 25 évnél fiatalabb, illetve a fokozottan veszélyeztetett csoportokba tartozó nőknél.

A chlamydia kimutatására szolgáló, egyszerűen, otthon is elvégezhető gyorstesztek hazánkban is elérhetőek, ezek megbízhatóságával kapcsolatban nincs teljes egyetértés a szakemberek között.

Orvosnál a klamídiával

Segítheti a pontos diagnózist és a megfelelő terápia megválasztását, ha megosztjuk az orvosunkkal:

 • Van-e állandó szexuális partnerünk?
 • Éltünk-e nemi életet a tünetek jelentkezése előtti 24 órában?
 • Volt-e egy vagy több új szexuális partnerünk a tünetek jelentkezése előtti 2 hónapban?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknek volt-e rajtunk kívül más partnere?
 • Milyen szexuális tevékenységekben vettünk részt a partnerünkkel, partnereinkkel az elmúlt 2 hónapban?
 • Szexuális együttlét során (akár új, akár régebbi partnerrel) használtunk-e gumi óvszert?
 • Használunk-e valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy éppen gyermekvállalásra készülünk?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknél valamilyen szexuális úton terjedő betegséget állapítottak meg?
 • Voltunk-e külföldön a tünetek jelentkezése előtti 2 hónapban, és ott volt-e szexuális kapcsolatunk?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált szexuális úton terjedő betegségünk? Volt-e ilyen betegségünk a múltban?
 • Mikor vettünk részt utoljára a szexuális úton terjedő fertőzéseket célzó szűrővizsgálaton?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált bőrbetegségünk (pl. ekcéma, pszoriázis)?
 • Tudomásunk van-e a bőrt érintő allergiáról?
A férfiak esetében gyanakvásra okot adó jel a vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat. A férfiak esetében gyanakvásra okot adó jel a vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat. Forrás: shutterstock.com

A klamídia lefolyása és kimenetele

A chlamydiát időnként „csendes járványnak” nevezik, mert a betegek nagy részének semmilyen tünete nincsen, ám a fertőzés akár éveken keresztül is megmaradhat a szervezetben, és súlyos szövődményekhez vezethet.

Nők esetében a tüneteket is mutató fertőzések aránya 20-25 százalék közötti, míg férfiaknál 50 százalék. A betegség lappangási ideje 7-24 nap. A lappangási idő után jelentkező tünetek nem specifikusak, más szexuális úton terjedő betegségekre vagy húgyúti fertőzésekre hasonlítanak.

Végbélnyílás-környéki viszketés oka, tünetei és kezelése - kattintson tovább!

Kutatások szerint a nem kezelt Chlamydia-fertőzések 90 százaléka három éven belül magától is elmúlik, ez idő alatt azonban visszafordíthatatlan szövődményeket is okozhat.

Vészhelyzet klamídia esetén

Szerencsére ritka, hogy a betegség olyan szövődményeket okozzon, melyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a chlamydia (vagy annak alapos gyanúja) mellett a következő tüneteket tapasztaljuk:

 • magas láz
 • hasi fájdalmak
 • ízületi fájdalmak
 • kötőhártya-gyulladásra utaló tünetek (váladékozás, szemfájdalom, fényérzékenység stb.)

A chlamydia lehetséges komplikációi

Mivel a chlamydia sok esetben tünetmentes és akár évekig is tarthat, mire felismerik, a szövődmények gyakoriak, a komplikációk akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhatnak. A szakemberek szerint a női meddőség egyik leggyakoribb oka a nem felismert és nem (vagy nem megfelelően) kezelt chlamydia-fertőzés. A becslések szerint a chlamydiával összefüggő szövődmények a betegek legalább 25-50 százalékát érintik.

A fertőzést követő 3-4 napon enyhe vizelési panaszok jelentkeznek (égő, csípő érzés a húgycsőben). Férfiaknál gyakori a bővebb nyákos vagy fehéres, gennyes folyás a húgycsőből, s a makkon is okozhat kellemetlen, fájdalmas kivörösödést. Nőknél a méhnyak gyulladása alhasi fájdalmat, bővebb hüvelyi folyást, együttlétek utáni, menstruációtól független friss piros vérzést okozhat. A húgycsőgyulladás miatt véres vizelet is jelentkezhet.A tünetek kezelés nélkül is elmúlhatnak, de ez csak egy átmeneti állapot, 7-8 nap múlva a panaszok ismét jelentkeznek. A fertőzést követő 3-4 napon enyhe vizelési panaszok jelentkeznek (égő, csípő érzés a húgycsőben). Férfiaknál gyakori a bővebb nyákos vagy fehéres, gennyes folyás a húgycsőből, s a makkon is okozhat kellemetlen, fájdalmas kivörösödést. Nőknél a méhnyak gyulladása alhasi fájdalmat, bővebb hüvelyi folyást, együttlétek utáni, menstruációtól független friss piros vérzést okozhat. A húgycsőgyulladás miatt véres vizelet is jelentkezhet.A tünetek kezelés nélkül is elmúlhatnak, de ez csak egy átmeneti állapot, 7-8 nap múlva a panaszok ismét jelentkeznek. Forrás: shutterstock.com

A fertőzés nők esetében ún. kismedencei gyulladást (PID-et) okozhat, mely érintheti a méhet, a petevezetékeket és a petefészkeket egyaránt. A PID maradandó károsodáshoz, hegesedéshez vezethet ezeknél a szerveknél, melynek következménye lehet a meddőség, illetve más, a teherbe eséssel és a terhességgel kapcsolatos problémák. Férfiaknál a fertőzés a herékre és prosztatára is továbbterjedhet, és ezeket a szerveket is gyulladásba hozhatja.

A lehetséges komplikációk között találjuk:

Ha a fertőzött hüvely- vagy péniszváladék a szembe kerül (pl. ha közösülés után megdörzsöli valaki a szemét), kötőhártya-gyulladás, trachoma is kialakulhat.

A chlamydia a fertőzött anyáról az újszülöttre is átterjedhet. Az újszülötteknél a fertőzés súlyos kötőhártya-gyulladást vagy tüdőgyulladást is okozhat.

A chlamydia más, szexuális úton terjedő fertőzések rizikóját is a többszörösére növeli. A C. trachomatis bizonyos típusaival való fertőzöttség a méhnyakrák megnövekedett kockázatával jár együtt.

A chlamydiával közvetlenül összefüggő halálozás rendkívül ritka. Ugyanakkor a chlamydia jelentős mértékben megnöveli a terhesség alatti komplikációk, így például a méhen kívüli terhesség rizikóját, ez pedig akár a várandós anya halálát is okozhatja.

A chlamydia kezelési lehetőségei

A chlamydia antibiotikumokkal (azithromycin, doxycycline, erythromycin, levofloxacin vagy ofloxacin tartalmú gyógyszerekkel) jól kezelhető. Minél korábban kezdik meg a terápiát, annál hatékonyabb lehet. Az antibiotikum-kúra (a gyógyszertől, a beteg állapotától, az esetleges kísérő fertőzésektől és más tényezőktől függően) általában egy hétig tart, de előfordulhat, hogy egyetlen adag, nagy dózisú gyógyszert javasol a kezelőorvos. A terápia végéig, egyadagos kúra esetén 7 napig tartózkodni kell a szextől!

Rendkívül fontos: igazolt chlamydia-fertőzés esetén a szexuális partner vagy partnerek vizsgálata és kezelése is szükséges!

A betegségből való gyógyulás nem jár együtt védettséggel, bármikor bekövetkezhet az újrafertőződés. A terápia vége után 3-6 hónappal ismételt szűrés javasolt, a fertőzöttek közel egyötödénél ugyanis előfordulhat ismétlődő vagy kiújuló fertőzés.

A klamídia megelőzése

Chlamydia ellen még nincs védőoltás, de jelenleg is aktívan folynak a kutatások.

A betegség már fertőzött személlyel történő szexuális együttlét során terjed. Más, szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan a chlamydia megelőzéséhez a szexuális önmegtartóztatást, a biztonságos szexet (gumi óvszer helyes használatát), illetve a mindkét fél részéről monogám párkapcsolatot javasolják a szakemberek.

Mivel a chlamydia lappangási ideje hosszú és gyakoriak a tünetmentes esetek, megfontolandó a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, legalább azoknál a hölgyeknél, akik gyermeket szeretnének.

A terapia tervezése során fontos a kórokozó lehetőségének felvetése és célzott kezelése, ugyanis a rutinban alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok nagy része a Chlamydia trachomatis ellen hatástalan. A terapia tervezése során fontos a kórokozó lehetőségének felvetése és célzott kezelése, ugyanis a rutinban alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok nagy része a Chlamydia trachomatis ellen hatástalan. Forrás: shutterstock.com

Mit tehetünk otthon chlamydia esetén?

A chlamydia kezelése szakorvos által javasolt gyógyszeres (antibiotikumos) terápiát igényel, emellett pedig nagyon oda kell figyelni arra is, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Nincs olyan házi módszer, mely bizonyítottan segítene megszabadulni a chlamydiától!

GYAKORI KÉRDÉSEK A KLAMÍDIÁVAL KAPCSOLATBAN

Elkaphatjuk a chlamydiát állatoktól, házi kedvencektől?

Nem. A C. trachomatis kizárólag embereket érintő fertőzés, és szinte minden esetben szexuális úton terjed. Bár más Chlamydia-fajok állatokat is megfertőzhetnek, az, hogy az állatokról továbbterjedjen az emberre a fertőzés, rendkívül ritka, és az így kialakuló problémák szinte soha nem a genouritális szakaszt érintik.

Mikor lehet újra szexuális életet élni chlamydia diagnosztizálása után?

Javasolt legalább egy hétig tartózkodni a szexuális tevékenységektől! A szakemberek szerint a várakozási idő az alkalmazott terápiától, illetve a tünetek meglététől is függ: újra lehet nemi életet élni az antibiotikum-kúra után 7 nappal, illetve akkor, ha a tünetek teljesen elmúltak. Az újrafertőződés megelőzéséhez természetesen a szexuális partner (vagy partnerek) kezelése is rendkívül fontos.

Szexuális úton terjedő betegségek oka, tünetei és kezelése - kattintson!

Mennyi idő alatt gyógyulhatunk meg a klamídiából?

Megfelelően alkalmazott gyógyszeres terápia esetén a gyógyulási idő általában egy hét, az antibiotikum-kúra megismétlésére ritkán van szükség. A nem kezelt chlamydiás esetek 50 százaléka egy éven belül, 95 százaléka pedig négy éven belül spontán gyógyul. Ilyenkor azonban rendkívül nagy a komplikációk kialakulásának a kockázata.

Amennyiben mégis jelentkeznének panaszok, akkor a leggyakoribbak a húgycsői és hüvelyi folyás, a viszketése, továbbá égő érzés és fájdalom vizelés során. Sajnos nem ritka, hogy az eleinte tünetszegény fertőzés krónikus kismedencei gyulladást okoz. Amennyiben mégis jelentkeznének panaszok, akkor a leggyakoribbak a húgycsői és hüvelyi folyás, a viszketése, továbbá égő érzés és fájdalom vizelés során. Sajnos nem ritka, hogy az eleinte tünetszegény fertőzés krónikus kismedencei gyulladást okoz. Forrás: shutterstock.com

Felismerhető a klamídia a kóros hüvelyváladékról?

A hüvely váladékozása általában teljesen normális folyamat, a váladék mennyisége, állaga, színe a menstruációs ciklustól függően változhat. A megszokottnál nagyobb mennyiségű, szokatlan színű vagy szagú váladék azonban betegség tünete lehet. A chlamydiával összefüggő hüvelyváladék szaga pedig erős és kellemetlen. Önmagában azonban a hüvelyváladék változásai nem jelentik azt, hogy chlamydiával fertőzött valaki! A megszokottól eltérő hüvelyváladék számos probléma tünete lehet, ráadásául a chlamydia nagyon sok esetben tünetmentes.

Források:

Catherine M. O'Conell, Morgan E. Ferone: Chlamydia trachomatis genital infections https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5354567/

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/214823-overview

Healthline https://www.healthline.com/health/std/chlamydia

MedicineNet https://www.medicinenet.com/chlamydia_in_women_overview/article.htm

Patient.info https://patient.info/doctor/chlamydial-genital-infection

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Atlas of Sexually Transmitted Diseases (Springer, 2018.), szerk.: Mauro Romero Leal Passos

ABC of Sexually Transmitted Infections (Wiley, 2011.), szerk.: Karen E. Rogstad

Sexually Transmitted Infections and Sexually Transmitted Diseases (Springer, 2011.), szerk.: Gerd Gross, Stephen K. Tyring

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához