Ezeket látta már?

Mélyaltatás és izomlazítás nélkül: különleges tüdőműtét a szolnoki kórházban

tüdőrák, műtét, új eljárás, szolnok

Egy idős beteg, akinek hagyományos módszerrel nem operálható tüdőproblémája volt, sikeres tüdőműtéten esett át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben.

Magyarországon jelenleg csak a szolnoki kórházban végeznek ilyen típusú beavatkozásokat. A 80 éves beteg már otthonában lábadozik a sikeres mellkasi műtétet követően. - írja az MTI.

Az operációt végző főorvos, Szántó Zoltán, elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentős tapasztalatot szereztek az ilyen típusú beavatkozásokban, de ezúttal még bonyolultabb feladattal álltak szemben.

A beteg jobb felső tüdőlebenyének daganatos eltávolítása volt a cél, bár tíz évvel korábban már hasonló műtétet hajtottak végre a bal felső lebenyén. A műtét során a nagyobb méretű jobb tüdő nem lélegzett, és csak a csonkolt bal tüdőn keresztül tudott a beteg levegőt venni.

Mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtétek

Az aneszteziológus adjunktus, Parham Choroomi, kiemelkedő szakértője a mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtéti technikának, ami lehetővé tette a beavatkozás végrehajtását ilyen körülmények között.

Egy ilyen rendkívül kockázatos és hagyományos módszertől eltérő műtét nagy kihívást jelent az operáló orvosnak, különösen a mozgó rekeszizom, szív és tüdő közötti, kis területen. A sebész egy folyamatosan mozgó képet lát az endoszkópos képernyőn, ami nem minden szakember számára megfelelő.

Az elmúlt években számos olyan műtét zajlott le a kórházban, amelyek lehetővé tették olyan betegek segítését, akik hagyományos érzéstelenítéssel nem operálhatók. Az új technikák fejlődése lehetővé teszi, hogy az ilyen beavatkozásokat sikeresen végezzék el.

A közlemény szerint az ilyen beavatkozásokkal a nemzetközi szakmai trendeknek megfelelően korszerű mellkassebészeti ellátást nyújtanak, amelyet 2023 óta európai akkreditációval is elismernek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tüdőrák: ez a kezelés növelheti a túlélési esély

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tüdőrák

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához