Ezeket látta már?

28. Átestem a fertőzésen, miért oltassam be magam?

koronavírus, covid-19, oltás, halálozási rekord, fertőzöttek száma, kórház, intenzív

Ennek pontos magyarázata egyelőre nem ismert, de megfigyeléses vizsgálatok szerint az oltás biztosabb, hosszabb távú védettséget jelent, mint a fertőzésen való átesés.

Sajnos mi magunk is sok esetet láttunk a kórházban, amikor rövid idő alatt ugyanaz a személy kétszer is Covid-osztályra került, általában a második volt a súlyosabb lefolyású. Valószínűleg az oltás azért biztosít egyébként nagyobb védelmet, mert az aktív vírus számos mechanizmussal gátolja az immunrendszert, „blokkolja, rejtőzködik előle”, nem engedi, hogy immunválasz alakuljon ki ellene.

Átesett a Covidon? Oltasson, mert nem tart sokáig a védettség!

Ezzel szemben az oltás következtében az immunrendszer vagy a vírus egy inaktív darabkájával, vagy az elölt vírussal találkozik, melyek képtelen aktív védekező mechanizmusokat alkalmazni. Ez az elmélet azonban még nem tisztázott. Ehhez tennénk hozzá kiegészítésképp, hogy Semmelweis Ignác is megfigyeléses vizsgálattal szűrte le, hogy az orvosok a boncteremből átvisznek „valamit” a szülő nőkre, ami a gyermekágyi lázat okozza, ezért vezette be a kötelező kézfertőtlenítést, ami számtalan nő életét mentette meg, a pontos magyarázatra azonban csak jóval később derült fény.

Ezzel a példával szeretnénk érzékeltetni, hogy a megfigyeléses vizsgálatokból is leszűrhetők következtetések, még ha az okot nem is feltétlen ismerjük.

FRISSÍTÉS (08.30.): friss kutatások szerint azok a fertőzöttek, akik nem kérik az oltást, 2.36-szor nagyobb eséllyel fertőződnek meg újra, mint azok, akik a betegség után az oltást is felvették!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol