Ezeket látta már?

5. Be merjem adatni az AstraZenecát?

astra zeneca, oltás, vakcina, astra mellékhatás, britek, trombózis

Ezt csak és kizárólag az ön joga eldönteni. A jelenlegi brit statisztika szerint átlagosan 1 millió oltásból 4 főnél alakul ki trombózis (ami egyébként nem egyenlő a halállal!) az oltást követő 2 héten belül.

Hogy ez kontextusba tudják helyezni, írunk pár adatot:

  • A fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében 10.000 esetből 1-10 nőnél alakul ki trombózis.
  • Algopyrin tabletta beszedése esetén 10.000-ből 1 esetben kialakulhat súlyos vérlemezkeszám csökkenés, akut veseelégtelenség.
  • A magyar lakosság 60%-a túlsúlyos, 20-25 %-a dohányos, 10%-a alkoholista, hadd ne soroljam milyen kockázattal bírnak ezek az állapotok.

A fenti számok alapján belátható, hogy sok, számunkra természetesnek vett gyógyszernek vagy állapotnak magasabb rizikója van, mint az AstraZeneca oltásnak, ezért is maradt benne Magyarországon az ajánlott védőoltások listájában, mivel az eddigi adatok alapján az előnyei messze felülmúlják az esetleges veszélyeit. Ez a statisztika természetesen nem vigasz annak, akit érint, szívük joga visszautasítani, de kérem, kicsit gondolkodjanak el a fenti számokon, és ezek tudatában hozzák meg döntésüket.

FRISSÍTÉS (05.16.): a Janssen vakcináról nagyjából ugyanezt tudjuk elmondani.

Janssen: kiderült, a 2. dózis után bivalyerős védelmet adhat - olvasson tovább!

Sokan még mindig bizonytalanok abban, elfogadják-e az AstraZeneca COVID-vakcináját, mert az elmúlt hetek hírei nyomán félnek a vérrögképződéstől Sokan még mindig bizonytalanok abban, elfogadják-e az AstraZeneca COVID-vakcináját, mert az elmúlt hetek hírei nyomán félnek a vérrögképződéstől Forrás: KOVIDők
Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához