Ezeket látta már?

6. Szedjek a védőoltás után véralvadásgátlót, ha eddig nem szedtem, csak a vakcina miatt?

véralvadásgátló gyógyszer

NE!! Az ország aktuálisan kedvenc gyógyszere, az acetilszalicilsav tartalmú Aspirin csak az artériás vérrögképződés esélyét csökkenti valamelyest, az AstaZeneca-val összefüggésbe hozott vénás trombózis kialakulásának esélyét NEM CSÖKKENTI!

Ezzel szemben viszont az Aspirin megnöveli a gyomorvérzés kialakulásának esélyét. Ez is ritka ugyan, de sokszorosan gyakoribb, mint az AstaZeneca utáni trombózis. A vénás trombózis ellen ható gyógyszerek, mint az alacsony molekulasúlyú heparinszármazékok (LMWH, ilyen például a Clexane injekció) alkalmazása csak az oltás miatt szintén nem javasolt!

Ezért okozhatott trombózist az AstraZeneca Covid-19 elleni oltása - olvasson tovább!

Sajnos ezeknek a gyógyszereknek is lehetnek ritka esetben komoly mellékhatásai, amelyek előfordulási esélye még mindig sokkal valószínűbb, mint az AstaZeneca indukálta trombózisé. Így összességében elmondható, hogy ezen szerek alkalmazása sokkal nagyobb (de még mindig elenyészően alacsony) kockázatot jelent, mint maga az oltás. Természetesen, aki alapból szed ilyet más betegség miatt az nyugodtan szedje továbbra is. Előfordulhat, hogy kezelőorvosuk, háziorvosuk egyéb indokból mégis javasolni fogja az Aspirint, de ennek oka nem a vakcinálásban keresendő.

Koronavírus oltás és aszpirin - mikor ajánlott vérhígítót szedni?

Saját kútfőből, nem orvos által meghatározott dózisban semmiképp nem javasolt szedni. Akinek esetleg van valamilyen fokozott trombózishajlama (SLE, antifoszfolipid szindróma, Leiden-mutáció, stb), előzménye van, kérem konzultáljon erről háziorvosával, kezelőorvosával, ilyen egyedi esetben akár indokolt is lehet valamilyen véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása (már ha eddig nem szedett ilyet).

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol