Ezeket látta már?

Koronavírus oltás és aszpirin - mikor ajánlott vérhígítót szedni?

koronavírus, covid-19, aspirin, aszpirin, acetilszalicilsav, vérhígító, tombózis, vérrög

Biztos, hogy jó nekünk az oltás előtti és utáni aszpirinkúra?

A koronavírus fertőzés súlyos szövődménye lehet a trombózis még azoknál is, akik tünetmentesen estek át a betegségen. Vegyünk, szedjünk vérrögképződést gátló vérhígítót? - szakgyógyszerészünk válaszol.

Kutatások szerint a kis dózisú acetilszalicilsav-kezelés mérsékelheti a Covid-19 súlyosságát, emellett, a „vérhígító” hozzájárulhat a koronavírus okozta, a szívet és keringést érintő szövődmények kivédéséhez.

Megéri-e a patikában acetilszalicilsavas „vérhígítót” kérni?

Az acetilszalicilsav több mint 100 éve alkalmazott hatóanyag. A gyógyszertárakban különböző dózisokban, különféle márkanevek alatt érhetők el a készítményei. A lényeg azonban a dózison van!

Az acetilszalicilsav egyszeri 500-1000 mg-os adagokban (napi maximum 4000 mg) szedve láz- és fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Ezzel szemben az alacsony dózisban, csupán napi 75-300 mg dózisban adagolt acetilszalicilsav a vérlemezkék összecsapzódását gátolja, és a vérrögképződésre visszavezethető szív- és érrendszeri katasztrófák kockázatát csökkenti.

Vagyis, ahogy a betegek mondják, a kis dózisú acetilszalicilsav „vérhígító”. Napjainkban, világszerte emberek milliói szedik éveken keresztül, napi gyakorisággal a kis dózisú acetilszalicilsavat, és ezzel súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések (agyi infarktus, szívinfarktus, vérrögképződés) megelőzéséhez járulnak hozzá.

Kis dózisban valóban segíthet az acetilszalicilsav

A Covid-19 pandémia kapcsán ismét előtérbe került az acetilszalicilsav vizsgálata. Ismert, hogy a Covid-19 gyakran jár együtt vérrögök kialakulásával, amik a tüdőbe, szívbe, agyba jutva életveszélyes következményekkel, azaz tüdőembóliával, szívinfarktussal, stroke-kal járhatnak együtt. Ennek a kivédésében szerepet kaphat a kis dózisú acetilszalicilsav. Ráadásul, a kísérletek arra is rámutattak, hogy az acetilszalicilsav többféle vírussal, köztük a koronavírusokkal szemben is vírusellenes hatást mutat.

Néhány biztató eredmény már rendelkezésre áll. Azoknál, akik a kórházba kerülést megelőzően kis dózisban acetilszalicilsavat szedtek, 44 %-kal alacsonyabb volt az esélye annak, hogy lélegeztető gépre kerüljenek, illetve 47 %-kal kisebb volt a rizikója annak, hogy a kórházban a Covid-19 miatt az életüket veszítsék.

Ezek a koronavírus brit mutációjának tünetei, kattintson tovább!

Jelenleg több klinikai vizsgálat zajlik annak a felderítésére, hogy a kis dózisú acetilszalicilsav milyen szerepet kap a Covid-19 megelőzésében, kezelésében, és a szövődmények orvoslásában. Az eredmények biztatóak.

Az acetilszalicilsav kis dózisú készítményei hazánkban a patikákban vény nélkül megvásárolhatók. Tekintve azonban azt, hogy a gyógyszer rendszeres szedése a gyomor- és bélrendszeri vérzések kockázatát fokozhatja, és az acetilszalicilsav készítményeinek a szedése csak 12 éves kor fölött javasolt, a „vérhígító” szedésének a megkezdése előtt a kezelőorvossal való egyeztetés javasolt.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.news-medical.net/news/20201022/Aspirin-use-associated-with-reduced-mortality-risk-in-hospitalized-COVID-19-patients.aspx

(2) Is Acetylsalicylic Acid a Safe and Potentially Useful Choice for Adult Patients with COVID-19 ? (nih.gov)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához