Így növelheti a sült krumpli a cukorbetegség kockázatát

Orvostudományi kutatások
2025. augusztus 08. 08:04

Ha sok olajban sült burgonyát szokott enni, van egy rossz hírünk.

Egy átfogó, több mint 205 000 felnőtt étrendjét vizsgáló tanulmány szerint az olajban sült krumpli – például a hasábburgonya – rendszeres fogyasztása fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Heti három adag sült krumpli már 20%-kal növeli a rizikót.

Ezzel szemben a főtt, sütőben sült vagy pürésített burgonya nem mutatott ilyen összefüggést. A kutatás szerint, ha a burgonyát teljes kiőrlésű gabonára cseréljük, azzal akár 4–19%-kal is csökkenthető a cukorbetegség kockázata – attól függően, milyen formájú burgonyát váltunk ki vele.

13 korábbi burgonyafogyasztásra, illetve 11 teljes kiőrlésű gabonafogyasztásra vonatkozó tanulmányt is elemeztek - több mint félmillió ember adataival. Eredményeik megerősítették, hogy az elkészítési mód és a megfelelő helyettesítés kulcsszerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy nem a burgonyával van baj, hanem elsősorban az olajban sütött formájával, különösen, ha gyakran fogyasztjuk.

3 étel, ami megnöveli a súlyos betegségek kockázatát – már kis mennyiségben is
Kapcsolódó cikk

3 étel, ami megnöveli a súlyos betegségek kockázatát – már kis mennyiségben is

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# sültkrumpli# burgonya# Cukorbetegség# diabétesz

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk