Ezeket látta már?

A vastagbélben a polipok számával egyenesen arányosan nő a rákos elváltozás valószínűsége? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

vastagbél, polip, betegség, vastagbélpolip

Tisztelt Doktor Urak! A kérdésemre körülbelül két hét múlva kapunk majd választ, de idegőrlő a várakozás, ezért fordulok Önökhöz.

A férjem (45 éves) véres széklet(nagy mennyiség-élénkpiros vér, többszöri alkalom), puffadás és feszülő érzés miatt ment orvoshoz. Mai napon gyomor- és béltükrözésen esett át. A Doktor úr 20-25 polipot távolított el a vastagbélből a tükrözés során. További (3 mm-nél kisebb) polipok maradtak a vastagbélben.

Férjemnek semmilyen egyéb ismert betegsége nincs. Természetesen most majd a szövettani eredményekre kell várnunk. Tudom, hogy nem mindenhatóak és azt is, hogy mindenképp meg kell várnunk a biztos eredmények miatt a szövettant.

Ugyanakkor mégis szeretném megkérdezni (mert a Google ijesztget),hogy valóban igaz, hogy a polipok számával egyenesen arányosan nő a rákos elváltozás valószínűsége? Vagy ebben az esetben semmit nem jelent a mennyiség? Van erre esetleg valami statisztika? Bármi, amibe bele tudnék kapaszkodni, amíg várunk?

Elnézést, ha buta a kérdés. Csak egy aggódó feleség vagyok. Kiengedés után csatolom a vizsgálati eredményeket anonimizáltan (németül, mert Ausztriában élünk)

Köszönöm a munkájukat és azt is ,hogy az olykor bagatell kérdéseimre is szánnak időt.

Tisztelettel szép estét/napot kívánok Önöknek.

Üdvözlöm! A szám mellett fontos a méret is. Ezek mind 3 mm-nél kisebbek voltak, ha jól értelmeztem a leletet. Ezek általában jóindulatúak. Azonban a szövettani eredménytől is függően rendszeres követés javasolt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol