Ezeket látta már?

Agysorvadás diagnózissal mire számíthatunk? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

demens, demencia, agysorvasás, prognózis, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! A segítségüket szeretném kérni nagymamám kórházban felállított diagnózisa kapcsán.

Nagymamám 80 éves, demens, sajnos tavaly ősz óta rendszeresen elesik és nem tud felkelni. (Nem veszíti el az eszméletét, akár álló helyzetéből is képes hanyatt esni.) Akkoriban a sürgősségi osztályon kivizsgálták, de nem találtak semmi eltérést, Koponya CT akkor nem volt. Múlt héten hétfőn előre egyeztetett időpontban befektették a kórházba, ma engedték ki.

A zárójelentés értelmezésében szeretném a segítségüket kérni?

Leginkább az agysorvadás az, ami számunkra hozzátartozók számára a legijesztőbb diagnózis. Milyen prognózisra számíthatunk? (A kezelőorvosával másfél hét alatt nem sikerült beszélnünk.)

A mozgása továbbra is nagyon nehézkes, eszméletvesztés nélkül eldől, majd nem tud felállni, illetve éjszaka már vizeletttartási problémái is vannak. Emellett még nagyon agresszív is a mama személyisége. Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!

Kedves kérdező! Sajnos konkrét választ nem tudunk adni a kérdésre, azonban megpróbálok pár általánosságot összeszedni.

A fenti betegségek egyvelegéből kiút, gyógyulás sajnos nincs. A demencia típustól függően nagyon széles palettát mutat várható lefolyást illetően, a potenciálisan végzetes szövődmények idejét sem lehet igazán belőni.

A dementálódás során az egyén egyrészt ki van téve balesetnek, hiszen gyengül az egyensúlyérzék is, amit fentebb is leírtak. Ennek kockázatát a meglévő gerincprobléma is növeli.

A cukorbetegség elősegíti az érelmeszesedést, súlyosbítja a demenciát, továbbá gyengiti az immunsejtek funkcióját is. Ezek miatt magas a stroke, infarktus, illetve fertőzések kockázata. A húgyúti fertőzéseknek plusz rizikója a diagnosztizált inkontinencia is, továbbá ha a demencia odáig jut, hogy az illető stabil fekvőbeteggé válik, a tüdőgyulladás kockázata is megnő.

Demenciában az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válik a kognitív zavar, a betegek mentális állapota romlik, végstádiumban teljesen ágybanfekvővé válnak.

Maga a demencia nem vezet halálhoz, de ahogy telik az idő, a fenti szövődmények (tehát baleset/érkatasztrófa/infekció/stb) kockázata egyre nő, és statisztikailag előbb-utóbb valamelyik be is következik. Hogy mikor, azt nagyon nehéz megmondani.... Talán holnap, talán hónapok, talán 1-2-3 év múlva.

Amit a lehetséges teendők közül kiemelnék:

  1. Próbálják meg kivitelezni vele az előírt orvosi kontrollokat, amennyire lehet, beszéljék rá gyógyszerei szedésére.
  2. Amennyiben viselkedése önmagára, vagy másokra veszélyessé válik, tehát pl öngyilkosságot hangoztat, rátámad valakire, stb, azonnal mentőt kell hívni!
  3. Ha úgy érzik, nem tud gondoskodni magáról, illetve fennáll az esélye hogy ingóságait/vagyonát elherdálja (sajnos már kész iparág épült demens idősek papíron való kifosztására), indítsanak gondnokság alá helyezési eljárást, melynek elfogadása esetén az illetőt cselekvőképtelennek nyilvánítják, és egy kijelölt gondnok (Ön/más családtag, akit szeretnének) dönthet helyette bizonyos ügyekben. Így pl egyedül nem fér hozzá bankszámlához, nem írathatja másra a házát, stb. Ebben az illetékes gyámhivatal tud segíteni.

Szummázva, rossz esetben hetek/hónapok, szerencsés esetben évek lehetnek hátra.

Az kitűzhető maximális cél itt az, hogy a hátralévő időt mind Neki, mind saját maguknak megpróbálják az elérhető legjobbá, elviselhetőbbé tenni. Sajnálom, hogy nem sok pozitívummal tudtam szolgálni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához