Ezeket látta már?

Alvászavarok...

Kérdés: Tisztelt Dr.úr!

Én egy tizenéves lány vagyok és kívülálló személyek vették rajtam észre, hogy álmomban elég fura hangokat adok ki. Nyögök, illetve hozzá hasonló hangokat adok ki. Egy hónappal ezelőtt még nem volt súlyos, halkabb nyögéseket adtam ki, de most már elég hangosakat.

Rémálmok nem jelentkeztek és semmi más álomra nem szoktam emlékezni. Reggel nem jelentkezik izzadság és semmi már. Tüneteim nincsenek. Orvosnál voltam de nem említettem ezt a panaszt, csak szívzörejeket hallott ami nem tudom hogy kapcsolódik ide.

Szóval nem tudom mi ez az egész, válaszát várom köszönettel!

Válasz:

Számos típusú alvászavar létezik, az elalvás, átalvás stb. zavarai, az alvajárás, álmatlanság, alvási apnoe stb. ezek sokféle tényezőtől függnek, más alapbetegségek kísérőtünetei, jelenségei is lehetnek.

Ami a levelében leírt tüneteket illeti, érdemes lenne először is a szívzörejeknek (szívritmuszavar?) utánamennie, egy kardiológiai kivizsgálással.

Alvászavarokkal egyébként - és főleg, ha azok tartósan fennállnak, és zavarják a mindennapi életvitelt - neurológusok foglalkoznak, léteznek ún. alvásambulanciák is, feltehetően kellene - ha komolyabb zavarról van szó, EEG-t is készíteni.

Elképzelhető egyébként, hogy ez egyszerű stressz-reakció, és múlékony. A kivizsgálást azonban ne mulassza el!

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához