A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bevérzett sárgatest

#Szülészet-nőgyógyászat
2017.03.23. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: 20 éves vagyok, tavaly novemberben műtöttek endometriózissal. A legutóbbi orvosi leletemen az szerepel, hogy a bal, műtött ovariumban bevérzett sárgatest található. A menstruációm a vizsgálatot megelőző napon múlt el. Mit jelenthet a bevérzett sárgatest jelenléte?

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Sárgatest (corpus luteum) minden peteérést és kilökődést követően kialakul a petefészekben a megrepedt tüsző helyén. Ez egy hormont (progeszteront) termelő szerv, amelynek fontos szerepe van a megtermékenyült pete beágyazódásában, a terhességi nyálkahártya létrehozásában. Ha nincs megtermékenyülés, a peteérés után a sárgatest elsorvad és kilökődik. Ha vér vagy folyadék halmozódik fel benne, sárgatest cisztáról beszélünk. Ha nincs megtermékenyülés, akkor a sárgatest két héttel a kialakulása után elsorvad. A bevérzés miatt nem tud elegendő progeszteront termelni, ami a teherbeesést megnehezíti és nehezebben is szívódik fel. A kialakult ciszták ártalmatlanok, az esetek túlnyomó többségében nyom nélkül felszívódnak.

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.