Ezeket látta már?

Éjszakai ágybavizelés

2014.05.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: A kislányom ... éves és minden éjjel bepisil, nem ébred fel sem az ingerre sem a bepisilésre, a gyerekorvos uroxált írt fel neki ... hónapja szedjük de nincs változás. Vérvételen voltunk a kreatinin 47umol/l, a kálium 5.3mmol/l volt. Azt szeretném megtudni hogy mit tegyek, ezek a z adatok utalhatnak -e vese problémára, forduljak -e gyermek urológushoz, szedje -e tovább az uroxált? Kérem szíves válaszát! Köszönettel :

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gyermekgyógyász, néhány sort leírnék Önnek az MSD Orvosi kézikönyv vonatkozó szakfejezetéből (a gyermekkor szobatisztasági problémái).

"Enuresis nocturna

Az életkor alapján a vizeletvisszatartásra képes gyermekek korcsoportjában négyéveseken 30%, hatéveseken 10% és 12 évesek 3%-ban fordul elő éjszakai ágybavizelés.

Családi halmozódás is megfigyelhető, esetenként alvászavarokkal társulhat. Többnyire a megkésett érés jele, sok esetben spontán módon megszűnik. Szervi eltérés az esetek 1-2%-ában fordulhat elő. Részletes vizsgálat alapján a szervi okok kizárhatóak. Ha a gyermek, vagy a család pszichés problémája okozza, mentálhigiénés kivizsgálás is szükséges lehet.

Hatéves korig gyakori a spontán gyógyulás, ilyenkor nem különösebben indokolt a kezelés, hat éves kor felett már igen.

A terápia része a gyógyszeres kezelés mellett lehet motiváció (a gyermek aktív közreműködése, lefekvés előtt wc-használat, vizelési napló, a hálóruha, ágynemű kicserélése, az orvossal való beszélgetés stb.) Életkornak megfelelő jutalmazással lehet motiválni."

Kérdésére: el lehet menni gyermekurológiára, az esetleges szervi okok kizárása céljából, azonban ennek a valószínűsége csekély.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz