Ezeket látta már?

Mennyire veszélyes az elhízás és ki számít egyáltalán kövérnek? Az orvos válaszol

orvos válaszol elhízás betegség egészség gyógyszer

Az ismerőseim között több túlsúlyos van, de mégis egészségesek. Hogy van ez?

Kedves Orvosok! Érdeklődni szeretnék Önöktől, orvosoktól, egy engem nagyon foglalkoztató dologról. Mindenhol azt olvassuk, halljuk, hogy az elhízás veszélyes, káros, egészségtelen. Tulajdonképpen civil körben erről nem is illik beszélni, mert megbántjuk az elhízott embert, és már ez a határ is, hogy ki elhízott, ki nem, kitolódott, megszoktuk a túlsúlyos emberek látványát.

Az én ismeretségi körömben is sok kövér ember van, de két hölgy extrém módon el van hízva, mindkettő hatalmas nagy. És most jön a lényeg. Semmi, de semmi bajuk! Állandóan esznek, -nem salátát, és ásványvizet- kolbász, sült krumpli, csülök, mindenféle torta, házi süti, nagy húsok, habos kávé, kóla, alkohol, stb...

Megkérdeztem, egyikük sem szed semmilyen gyógyszert, nem járnak orvoshoz, nem éreznek semmi egészségügyi problémát magukban, sőt, feltűnően vidáman élik az életüket. A mozgás, sport, egészséges táplálkozás szerintük balgaság, a vékonyság pedig kiment a divatból.

Elgondolkodtató, hogy ők életvidámak, fogyni eszük ágában sincs, semmi bajuk. Én 57 éves vagyok, normál testsúlyú, sportolok, nem iszom alkoholt, egészséges életmódot élek, és kivették az epehólyagomat, Hashimotom van, asztmás vagyok, mindkettőre gyógyszert szedek, és azért már térd, csípőízületi fájdalom is van, nekik nincs. Hogy van ez akkor?

Az orvos válasza:

Az elhízás valóban veszélyes és valóban megrövidíti mind a várható teljes, mind a jó életminőségben eltölthető élettartamot. Az, hogy az említett hölgyeknek most nincs ismert baja vélhetően inkább a részletes kivizsgálás hiányának, mintsem kiemelkedően jó genetikájuknak köszönhető és később mindkét esetben lesz. Az emberi váz- és izomrendszer, keringés, endokrin rendszer, nem alkalmas hosszú távon fóka méretű testek működtetésére. A lelki állapot pedig sok tényezőn múlik, nem kötelező elhízva sem zokogni, ahogy soványan sem vigyorogni.

Attól, hogy valakin nem látszik betegség és nem panaszkodik, még nem lesz egészséges. Hosszú távon pedig a nagy számok törvénye alapján a magas rizikófaktorok büntetnek. Átlagos arányok mellett (nem olimpiai súlyemelő az illető) 25-29-es BMI túlsúly, afeletti pedig elhízás, függetlenül attól, hogy ezt mennyire szereti valaki hallani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tésztaevéssel is le lehet fogyni? Nem lehetetlen, ha ezeket betartja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogászat

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához