Ezeket látta már?

Epeproblémák, PCOS, egyéb gondok

2010.12.11. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Pár éve megállapították egy góckutatáson, hogy tele vagyok 1 cm-es epekövekkel. A góckutatás a hajhullásom miatt volt. Végül valamilyen szinten rendeződött, de most újra hullik.

Nekem pajzsmirígy betegségem is van, de arra folyamatosan szedem a gyógyszert, valamint PCO betegséggel és II. típ. cukorbetegséggel is küzdök. Elvileg be vagyok a gyógyszerekre állítva, de újra hullik a hajam.

Mosmár kb 3 hete a bal vállamban és nyaki részen nagyon erős fájdalmaim vannak, mindenki azt mondja, hogy ez valami gyulladás lehet(persze ez csak szakértelem nélküli magánemberek véleménye). Sajnos újra hullik a hajam, nem tudom, hogy mit tegyek, merre induljak el, mert egy újabb kivizsgálás 1-2 hónapba is beletelik. Lehet-e, hogy az epém rendetlenkedik és attól hullik a hajam?

Várom véleményét.

Üdvözlettel:

Válasz:

A leírtakból több betegség egyidejűsége is látható az Ön esetében. Felteszem, hogy mindezek diagnosztizált, kezelt betegségek (gondolok itt a PCOS-re, ill. a kapcsolódó 2-es típusú diabéteszre). Esetleg érdemes lenne megírnia, konkrétan milyen gyógyszereket kap (metformin?)

Ami az epebántalmakat illeti, írja a góckutatásnál megállapított epekövek meglétét.

Amennyiben a PCOS és a cukorbetegség miatt nem ellenjavallt, akkor célszerű lenne (most a hajhullástól tekintsünk el) e köveket - és az epehólyagot eltávolítani, mert azok a tünetek maguktól nem rendeződnek, azaz a meglévő kövek nem fognak felszívódni.

Elképzelhető, hogy az epeproblémák rendeződésével az általános állapota mindenképpen javulni fog. A hajhullás lehet a PCOS tünete is, de hát ezt feltehetően tudja, olvasta.

Ami a nyaki, válltájéki fájdalmakat illeti, a gyulladás biztosnak tekinthető, hiszen a gyulladás és fájdalom gyakorlatilag együtt járnak. Nem biztos, hogy az előbbiekkel összefügg, elképzelhető egy megfázást, huzatot, rossz mozdulatot, munkahelyi ártalmat követő jelenség. Ez egy röntgennel és egy reumatológus megkeresésével tisztázható lehet.

Az epére visszatérve, javasolnám ennek megoldását, mert legalább "egy gonddal" kevesebb lenne, a PCOS és a cukorbetegség kezelése az hosszabb távú probléma - és egyben feladat úgyis.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz