Ezeket látta már?

Értékelhető EKG-t készít-e az ilyen okosóra? Az orvos válaszol

értékelhető EKG okosóra megbízható orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Kardiológus (magánrendelésen) javasolta Withings okosóra beszerzését.

Elmondása szerint orvosi műszerekkel majdnem egyenértékű EKG-t tud készíteni, és az alapján reméli majd "elkapni" a szívritmuszavaromat, mert a Holter vizsgálat nem mutatott semmi kórosat. (183-as pulzussal kerültem a sürgősségire pénteken éjszaka, infarktust, embóliát kizárták, vénás Betaloc-kal és magnézium infúzióval rendezték az állapotomat és reggel hazaengedtek. 37 éves nő vagyok, ismert betegségem mitralis prolapsus, melyre 2,5 mg Concort szedek reggel, azt javasolta a sürgősségiről elbocsátó orvos, hogy este is vegyek be ugyanennyit mostantól).

A kérdésem annyi lenne, hogy valóban értékelhető EKG-t fog készíteni az okosóra, megéri befektetnem? (Októberre kaptam időpontot klinikai központba kardiológiai kivizsgálásra.) Köszönöm szépen előre is!

Kedves kérdező!

1. Az FDA engedélyezte szívritmuszavar keresésére, igen, értékelhető (ha nincs mozgási műtermék, fontos nyugalomban nézni).

2. Az okosórák kizárólag ritmuscsíkot húznak, ritmuszavaron kívül egyéb betegség diagnózisára nem alkalmasak.

Én saját magamnak Samsung okosórát próbálgatok, több betegem küldött Apple Watch által felvett EKG görbét. Ezek tényleg jó minőségűek, értékelhetőek voltak. A Withings órákkal kapcsolatban nincs tapasztalatom, de az FDA azokat engedélyezte elsőként, nem gondolom, hogy rossz lenne.

Mikor van szükség EKG-vizsgálatra?

A vizsgálat elengedhetetlen szívbetegségek diagnosztizálásánál. Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, heves szívdobogásérzés, szédülés esetén elsőbbséget élvez. Alkalmassági vizsgálathoz, műtéti beavatkozásokhoz, vezetői engedély szerzéséhez szintén alkalmazott vizsgálat. Az alábbi esetekben segít a helyes diagnózis felállításához:

Szív- és érrendszeri betegségek esetén időközönként meg kell ismételni az EKG-vizsgálatot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszakai erős szívdobogás: erre a vizsgálatra menjen el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

EKG

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához