Ezeket látta már?

Gilbert szindróma

2011.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Kedves Doktor Úr!

Kislányomnál tavasszal állapították meg a Gilbert Szindrómát, magas bilirubin szint miatt. Az a kérdésem hogy a versenyszerű, heti több óra tánc és az ezzel járó fáradtság befolyásolja -e a betegséget, mivel lányom ... éve táncol, pályaválasztás előtt áll és táncművészeti iskolába szeretne jelentkezni. A kérdésem azért is fontos mert, a felvételire orvosi igazolást is kell vinni és nem tudom, hogy ez "betegség" befolyásolja -e gyermekem jövőjét.

Válasz:

A Gilbert-kór nem is igazi betegség; ilyenkor a vér oxigénszállító molekulájának, a hemoglobinnak a lebontása során keletkező bilirubin felhalmozódását észleljük a vérben és a szövetekben (pl. a szem fehérjéjén). Ez normálisan, a máj megfelelő mértékű lebontó tevékenységének következtében nem fordulhat elő, azonban egyeseknél a csökkent enzimműködés miatt kialakulhat ez a jóindulatú, enyhe lefolyású kórkép - azaz ritkán emelkedik veszélyes tartományba a bilirubin szintje.

Bizonyos tényezők, mint stressz (fokozott fizikai aktivitás=sport, betegség és egyéb éhezési állapotok, stb.), vagy egyes gyógyszerek (melyek a máj eleve csökkent konjugáló aktivitását is 'lefoglalják' saját lebontásuk során) hatására a bilirubin szintje Gilbert-kórosoknál megemelkedik, enyhe sárgás színezetet adva a szemfehérjének, szájpad nyálkahártyának, ritkábban magának a bőrnek is. Kivételes esetekben kell a májműködést serkentő készítményeket (phenobarbital pl.) bevetni, általában elegendő a provokáló tényező kiiktatása (fizikai aktivitás átmeneti csökkentése.

A fentiek miatt tehát bizonyos életvezetési szabályok betartása, némi önismeret feltétlen szükséges: lehetőség szerint kerülni kell a nagy megterhelést jelentő sporttevékenységet (az Ön által kérdezett tánc is sajnos feltehetőleg ide tartozhat), az éhezéses állapotokat, a kialvatlanságot, egyéb stresszhelyzeteket és bizonyos májat 'lefoglaló' készítmények (bizonyos gyógyszerek, alkohol) használatát, mert - ugyan átmenetileg és többnyire enyhe mértékű - sárgaság léphet fel.

Minden jót kívánok,

Forrás: EgészségKalauz