Ezeket látta már?

Ihat-e a gyerek kávét, ha szereti? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

kávé, koffein, gyerekeknek, koffeinmentes, kóla,

Kedves Doktorok! Kiskorú gyermek kávéfogyasztásával kapcsolatos ismeretbővítő kérdésem lenne.

12 éves lányom kifejezetten szereti a kávét. Természetesen eddig csak koffeinmentes formában kapta, felvetette azonban, hogy megkósolthatja-e a koffeines verziót. Persze átverhetem, kapszulás kávét iszunk, az íze pont ugyanolyan mindkettőnek, észre sem venné, De! Komolyan érdekel, hogy ha csak biológiai/testi szempontból nézzük (tehát az addikcióval kapcsolatos szempontokat félretesszük), akkor fogyaszthat-e alkalomszerűen egy 12 éves gyerek kávét. Kólát, egyéb koffeint tartalmazó italt egyetlen kortyot sem iszik, tehát ez lenne a teljes koffein mennyiség, ami a szervezetébe kerül. Nagyon köszönöm a választ.

Milyen káros következményei lehetnek a kávéfogyasztásnak? A kardiológus válaszol >>

Kedves Kérdező! Ha egyszer-egyszer kicsit "belekortyol", megízleli, nyilván nem történik semmi lényeges. Értem a kérdését, de mégis visszakérdezek, a kávé fogyasztásával 12 éves korban pontosan mi lenne a cél?

Elég gond van gyermekkorban a koffein tartalmú energiaitalok mértéktelen fogyasztásával, miért kellene kinyitni Pandora szelencéjét? Első nekifutásra vonzó lehet az éberebb állapot, amit egy stimuláns csinál, és a függőség pszichés oldalának első lépéseitől itt nehéz eltekinteni. Ha a kesernyés íz tetszik a lányának, akkor nem kell "átverni", le lehet ülni vele, és meg lehet beszélni, hogy a kávé ennél többet produkál, amire neki nem biztos, hogy szüksége van.

Konkrétabban a kávéban levő koffein szerteágazó hatásai között, blokkolja a gátló jellegű adenozin receptorokat, többek között emiatt serkentő hatású, ún. pszichostimuláns. Vannak kedvező hatásai is, de a serkentés következtében pl. álmatlanság, szorongás, ingerlékenység, szívdobogásérzés is kialakulhat. Létezhet egy individuális túlérzékenység, amely akár gyomorpanaszokhoz, szívpanaszokhoz, nyugtalansághoz, remegéshez, erőteljesebb álmatlansághoz vezethet.

De pár korty várhatóan nem csinál semmi lényegeset, csak továbbra sem értem, hogy miért? Később, ha érdekli, úgyis megpróbálja majd a lánya. Ha legközelebb a cannabisra kérdez rá, mert arról is hallott valahol?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol