Ezeket látta már?

Ingerültté, cukortolvajjá vált a gyerek - mit tegyek? Az orvos válaszol

cukorfüggőség, cukorbetegség, vércukor, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! A segítségüket szeretném kérni. Már a tortabevonó, az édesítő tabletta és a zsebpénz sincs biztonságban otthon.

Férjem gyermekei velünk élnek. Az egyik kislány, 12 éves lesz. Egy ideje elég nagyfokú kézremegése van. Voltunk vele orvosnál, de semmire sem jutottunk. Sajnos egy ideje észrevettük, hogy folyamatosan tünnek el az édességek. A kristálycukor, cukrok, csokik. Hamar kiderült, hogy ez a bizonyos gyermekünk a ludas. Próbáltunk már mindenhogyan hatni rá. A szép szótól a csúnyáig. Pár napig visszafogja magát, de ingerült lesz, és megint folytatódik minden. Olyan mintha teljesen függőséget okozna ez a cukorevés. Sajnos itt már nem kis mennyiségről van szó. Napi fél-1 kg kristálycukor is eltűnik.

Majd mikor azt hittük pár hete, hogy végre vége, jöttek a nagyszülők

Kaptak a gyerekek zsebpénzt. Összedobták, hogy majd gyűjtik. Az egyik nap a pénz eltűnt. És még tőlem is. Közel 10ezer forint volt. Napokig ment a huza vona, a végén kiderült, hogy ez a bizonyos gyermek volt ismét. És elköltötte édességekre. Nagy beszélgetés itthon, pár nap nyugi. De most 1 hete megint minden fogy. Negrók, már az édesítőbogyó is, sztepsilsz cukorka. És ma reggel láttam, hogy amit kaptam a férjemtől nőnapra konyakos meggy, valamint a torta díszítéséhez használatos kis díszbogyók is. Ha el is zárunk mindent, mindig talál valami lehetőséget hogy valahogy bejusson a kamrába, a szobánkba a szekrényekhez, vagy pénzt vigyen el.

Azt nem is ecsetelem, hogy én ebben a helyzetben hogy érzem magam, de eljutottam teljesen a tanácstalan szintre. Háziorvos elérhetetlen. De teljesen tönkreteszi magát ezzel a sok édességgel.

A kérdésem az lenne, hogy kihez kellene fordulnom?

Próbáljam tovább a háziorvost, vagy egy pszichológust? Mit tudnék tenni? Illetve a kézremegése ettől lehet? Ez függőség? Dobjak ki mindent? Vagy fokozatosan lehet leszoktatni?

A túl sok cukornak igen súlyos következményei lehetnek - olvasson tovább!

Kedves kérdező! Háziorvosként: az elérhetetlenség oka valószínűleg a vonal túlterheltsége a hosszú hétvége után, ilyenkor nem ritka sajnos a napi 150 telefon. Én ilyenkor jobban preferálom az elektronikus (pl. email) megkeresést. A gyermeknek vércukrot kell nézni, cukorbetegséget feltétlenül ki kell zárni!! Elsősorban a háziorvost érdemes ezzel a panasszal keresni, de ha a gyermek hasa fáj, szédül, sokat iszik, sokat pisil, akkor akár egyből kórház!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol