Ezeket látta már?

Mitől ugorhatnak meg a májenzim értékek? Az orvos elmondja

májenzim, magas májenzim, labor, vakcinainfó - Az orvos válaszol

A vakcinainfós orvosok részletesen elmagyarázták, mi állhat a háttérben.

A vaslaborok kivesézése után egy másik népszerű kérdésről, a májenzim-eltérések kivizsgálásáról lesz szó. Igen gyakran felvetett téma a posztolók részéről, hogy a rutinlaborok során emelkedett májenzim értékeket észleltek, melynek hatására a páciensek hajlamosak azonnal sírköveshez rohanni, vagy épp "márúgyismindegy!" alapon szétosztani a rokonságnak a korábban vásárolt tartóstejeket.

A tömör válaszunk ilyenkor általában az, hogy részletes kórelőzmény ismeretében kivizsgálást kell folytatni (és szabadkozva visszakérni a tejbegrízfüggő nagybácsitól a még bontatlan tejesdobozokat). Elemezzük ki egy kicsit széleskörűbben a kérdést.

1. Mi okozhat májenzim eltéréseket?

Ezer meg egy féle dolog, épp ezért sem tudjuk ezeket egyetlen laboreredmény alapján megmondani. Alkoholfogyasztás, zsírmáj, gyógyszermellékhatás, hepatitis vírus/ egyéb fertőzések, epekő, autoimmun májbetegség, daganat, csak hogy pár példát megemlítsünk.

2. Miért fontos a kórelőzmény?

Mert ez alapján már könnyebb következtetni a diagnózisra. Nem mindegy például, hogy a laborvizsgálatot elszenvedő egyén egy ritka lealjasodósra sikeredett legénybúcsú másnapján, két hányás között betámolygó fiatalember, vagy egy többszervi elégtelenséggel intenzív osztályon kezelt idős beteg. Nagyon fontos ismerni a páciens nemét, életkorát, alapbetegségeit, szedett gyógyszereit, korábbi laborjait, munkakörét (veszélyeztetett munkahelyeken törvényileg kötelező lehet a hepatitis A/B oltás!) vagy hogy például utazott-e külföldre, esetleg használt-e ott közös tűt az ismerten hepatitis C fertőzött, leendő vőlegénnyel a legénybúcsús heroinfeszten.

3. Kihez forduljak az emelkedett májenzimekkel?

Alaplabor, fizikális vizsgálat, kórelőzményfelvétel, esetleg hasi ultrahang az első lépés, ezeket a háziorvos tudja kérni, szükség esetén pedig szakrendelésre irányítani részletes kivizsgálásra. Utóbbira egyébként az esetek többségében nincs szükség.

4. Mikor tudunk itt a csoportban segíteni?

Amennyiben megtörténtek a fenti alapvizsgálatok, és a kiemelt posztnak megfelelően csatolja adatait, leleteit, reményeink szerint fogunk tudni segíteni, milyen szakrendelésen érdemes folytatni az esetleges kivizsgálást, ha szükséges egyáltalán.

5. Korrelál-e az eltérés mértéke elhalálozási esélyeimmel?

Nem, nincs összefüggés. Például egy igen kedvezőtlen kifutású, áttétes májdaganat is produkálhat alacsony eltéréseket, míg egy könnyen átvészelhető hepatitis A fertőzés is okozhat több százas/ezres májenzim értékeket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívbeteg édesapám nyugtatóra issza a pálinkát. Mit tehetek ellene? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol