Ezeket látta már?

MCTD, autoimmun betegség

2011.03.04. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr !!

A véleményét szerezném kérdezni a betegségemmel kapcsolatban. Ez évben az ORFI kórházban voltam ahol MCTD betegséget diagnosztizáltak. A gyógyszereket beállították Diklac, Kálium tbl, és Medrol 4mg. Nem mondták hogy hazamenetel után menjek a kerületi reumatológus orvoshoz, én magamtól jelentkeztem nála a zárójelentéssel. Itt a doktornő felírt egy Trexán 2,5 mg és Humana-Folacid gyógyszereket. Szeretném kérdezni hogy a felépülésem érdekében fontos e szedni ezt a két gyógyszert a többi mellett. A kórházban miért nem adták ha fontos. Ha én nem megyek a rendelőbe akkor nem is kapom, mert a háziorvosom nem is említete hogy oda is elkéne mennem. És meddig kell szednem a gyógyszereket.

Válasz:

A MCTD-ről röviden:

E rövidítés magyarul a kevert kötőszöveti betegség elnevezést fedi.

Autoimmun betegség, amelyben több betegség tünetei keverten fordulnak elő, pl.

Raynaud-kór, sok ízület bántalma, duzzanatok, törzsközeli izmok zavarai, nyelési probléma, esetleg tüdőelváltozás, reumatoid tünetek, bőrelváltozások.

Laboratórium leleteiben jellemző a magas antitest-titer. Az alkalmazott terápia általában szteroid adása, és ezzel együtt nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID).

Tehát ilyen értelemben a Diclac, a Medrol adása jogos, a kálium csak az ionháztartás egyensúlya miatt adandó.

A Trexan (methotrexat) szintén alkalmazásra kerül autoimmun betegségekben, mert erélyes immunrendszer működést csökkentő hatású - egyéb betegségekben is alkalmazzák. A folsav csak pótlásként szolgál.

Az autoimmun betegségek gyakorlatilag élethosszig tartó kórképek, lefolyásuk hullámzó lehet, tehát fontos a rendszeres kontroll, laborban és a szakorvosnál is, főként a gyógyszerszedés, az esetleges mellékhatások, nemvárt hatások miatt.

Oldalunkról is ajánlunk egy cikket ezzel kapcsolatosan:

http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/autoimmun-betegsegek-105191.html

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz