Ezeket látta már?

Meddig vérezhet bölcsességfog műtét után a seb? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

fogorvos, bölcsességfog, szájsebészet, fog

Kedves Orvosok! Hétfőn műtik ki a két jobb oldalon lévő bölcsességfogamat, viszont a rendelőt nagyon nehéz elérni, az orvossal pedig addig már nem tudok beszélni.

Szedálásban lesz a műtét, mert pánikszerűen félek a vértől. A kérdésem is ezzel kapcsolatos. A sebet össze fogják varrni és azt mondták, hogy amire magamhoz térek már eláll a vérzés. Utána meddig szivároghat a vér a sebből? Meddig áll fenn a kockázata annak, hogy ismét vérezni kezd? Nincsenek jó tapasztalataim egy korábbi bölcsességfog húzása miatt, ezért aggódom ennyire. Mit tudok tenni, amivel biztosan el lehet kerülni, hogy újra vérezzen? Szedálás után számíthatok valamilyen rosszullétre? Azon kívül, hogy 4 órával előtte már ne egyek, nem mondtak semmi infót. Szellemi munkát másnap már tudok végezni?

A másik dolog, hogy épp most vagyok leszokóban a dohányzásról, még soha nem voltam ennyire biztos magamban és le is fogom tenni. Viszont fokozatosan csökkentem a mennyiséget és ezen a műtét miatt nem szeretnék változtatni, mert félek, ha egyik napról a másikra teszem le, akkor elvonási tüneteket okoz és ezért megint ugyanúgy dohányozni kezdenék mint korábban. Nagy baj lehet belőle, hogy a műtét utáni napokban is ezen az úton haladok és nagyon kevés szálat elszívok, vagy adjam fel, utána pár napig ne gyújtsak rá és kockáztassam meg, hogy nem bírom ki és esetleg elölről kell kezdenem a folyamatot? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszukat!

Kedves Kérdező! Vegyük sorra:

1. Amikor felébred, ill. utána még fél napig kevés szivárgó vérzés előfordulhat. Fontos, hogy ne szívogassa a fogágyat, hagyja szépen megnyugodni a szöveteket. Az eritrofóbiájára való tekintettel nemes egyszerűséggel azt javaslom, ne is nézegesse majd a sebet, a nyálát, vagy semmijét. A jelentősebb utóvérzések igen gyakran a műtét utáni fegyelem be nem tartásából adódnak.

2. Evés-ivás: 6 órával előtte egyen utoljára, 2 órával előtte még tiszta vizet ihat, utána teljes éhgyomor a műtétig.

3. Rosszullétre nem kell számítani. Másnap dolgozhat, persze.

4. Dohányzás: orálhigiéniai és sebgyógyulási szempontból a teljes absztinencia javasolt, pszichés szempontok nyilván puhítanak ezen... nincs jó válasz. Szakmailag korrektebb a teljes absztinenciát javasolni, de nyilván nem várunk drámai romlást 1-2 szál cigitől naponta (de mondjuk fél doboz már jelentős keringési hatással bír). Nikotintapasz felhelyezését javaslom a műtét utáni időszakra, akárhogy is dönt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol