Ezeket látta már?

Mellrák: mit tehetek, hogy nálam ne alakuljon ki? Az orvos válaszol

sztereotaxiás core biopszia, mellrák, melldaganat, mammográfia, mellrák szűrés

Kedves Doktorok! Családban anyai ágon a mellrák többször előfordult. Édesanyám is ennek következtében hunyt el.

Ebben az évben voltam mammográfiás vizsgálaton, minden rendben van. Ott megkérdeztem a doktornőt, hogy mit tehetek azért, hogy nálam ne forduljon elő a betegség. Két dolgot mondott, az egyik egy érdekes válasz volt: ne éljem az édesanyám életét. Nem is élem, már ha csak azt nézzük, hogy öten vagyunk testvérek, én viszont nem vállaltam gyereket.

És akkor megérkeztünk a lényeghez

Olvastam már, hogy a szoptatásnak van pozitív élettani hatása az anya számára, például csökkenti a mellrák kockázatát. Ha ez valóban megállja a helyét, akkor mire lehet számítani nálam? Anyukánknak ez nem nyújtott "védelmet" (persze értem, hogy ez nem védő pajzsként működik, és csak egyetlen tényező), én meg egyszer sem szoptattam ugye. Emellett nem állok nagyon messze a menopauza kezdetétől, és nem rég legjobb barátnőm mondta, hogy ez szintén kockázati tényező a mellrákra vonatkozóan.

Van valami, amit tehetnék magamért? Létezik akár hormonális beavatkozás ezekbe a rossz folyamatokba, amivel lehetne csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát?

39 éves nő vagyok (allergia, ekcéma, diagnosztizált és kontroll alatt tartott depresszió, plusz egy még kivizsgálás alatt lévő feltételezett autoimmun betegség). Köszönöm, ha tudnak ebben a témában információt adni.

Kedves Kérdező! Az anyai ágon történő halmozódás miatt ön magas rizikójú az emlőrak kialakulására. Ilyen esetben bizonyos genetikai hibák kimutatása elvégezhető. Ilyen irányba érdemes menni. Emellett a szűrésnek szorosabbnak kell lennie. Ezeket a kérdéseket át kell beszélni a kezelőorvosával.

A vizsgálatok alapján a nem szült és nem szoptató nők nagyobb rizikójúak emlőrákra, emellett azok,akiknek később jelentkezik a menopauza. Természetesen azoknak sem nulla a rizikójuk,akik sokat szoptattak,vagy sok gyermekük van. Ezek a statisztikai adatok,emellett egy családi halmozódás sokkal erősebb rizikó lehet. A fent említett módszerekkel megelőzni nem lehet, a szűrés a legfontosabb. Az életmódban pedig a kiegyensúlyozottság, káros szokások (dohányzás, stb) mellőzése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: így lehet felismerni időben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellrák

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához