Ezeket látta már?

Mennyire hibáztatható a tragédiáért a dohányzás? Az orvos válaszol

dohányzás, leszokás, nikotinfüggőség, cigaretta, függőség

Tisztelt Orvosok! Egy héttel ezelőtt, vasárnap délelőtt, édesanyám minden látható előjel nélkül, 68 évesen meghalt.

Az ügyeletes orvos szerint tüdőembólia volt az oka, valószínűleg a jobb lábából indult a vérrög, a boncolás eredményét még nem ismerem.

Anyukám cukorbeteg volt, Mercformint szedett, teljesen kontroll alatt tartotta, novemberben volt legutóbb kontrollon. Ezen kívül szedett minden, ahogy az orvos mondta "korának megfelelő" gyógyszert amit a háziorvosa gondosan összeállított (sajnos jelenleg ezeknek nem tudom a nevét). Egészségesen élt, nem volt túlsúlyos, aktív volt és tele tervekkel...

Amiről viszont csak a halála napján értesültem az az, hogy dohányzott, tippem szerint napi 1-2 szálat szívhatott. Nem tudom mióta és pontosan mennyit, mert előttünk teljesen titokban tartotta, pedig sűrűn találkoztunk, néha 3-4 napon keresztül nálunk volt, akkor biztosan nem szívott egy szálat sem.

Nyilván én most válaszokat keresek a fájdalmas miértekre a fejemben, és tudom, hogy a kérdésem hipotetikus, már-már költői, de szeretném tudni Önök szerint mennyire hibáztathatom ezért a tragédiáért a dohányzást? A tényeken nem változtat, azt is tudom, de hátha fel tudom ezt a tragédiát arra használni, hogy meggyőzzem a dohányzó ismerőseimet arról, hogy naponta teszik kockára az életüket... Köszönettel: egy árván maradt 34 éves...

Kedves Kérdező! Sajnálom a veszteségét, és sajnos tapasztalatból ismerem azt az időszakot, amin most Ön keresztülmegy. Ilyenkor nincs igazán vigasz. Hullámzik bennünk sok-sok érzés, gondolat, emlék, mielőtt végleg elfogadjuk/feldolgozzuk a történteket, és olyan módon kerül a szívünkbe/gondolatainkba az előttünk járók emléke, mozdulatai, tettei, a közösen eltöltött idő a földi létben, ahogyan aztán az élet törvényeit elfogadva, a megváltoztathatatlannal megbékélve, szeretettel gondolunk rájuk vissza, visszük és adjuk tovább, amit tőlük kaptunk.

Azt nem tudom megmondani, hogy Édesanyja esetében a dohányzás hozzájárult-e ahhoz, ami történt. Azt viszont igen, hogy a dohányzás egy olyan káros szenvedély, amely hozzájárulhat ahhoz számos kórkép esetében, a thromboembóliás állapotoktól a tüdődaganatokig, hogy azok nagyobb eséllyel következzenek be. Nem lesz pl. minden láncdohányos tüdőrákos, és vannak olyan tüdőrákosok is, akik soha nem dohányoztak. De ha megnézzük, hogy milyenek a tüdőrákra az esélyek 100 nem dohányzó, és száz dohányzó esetén, akkor drámaian különböző számot fogunk látni.

A thromboembóliás kórképeknél is számtalan dolog van, ami hajlamosít rá, és ezek között ott van a dohányzás is. Sajnos sikerült az emberiségnek a dohányzásban egy olyan rossz divatot/szokást/szenvedélyt találni, amelynek az égvilágon semmi haszna nincs, viszont nikotin függővé vált a fél világ, és behoztuk egy komoly rizikófaktort a mindennapjainkba.

Jól teszi, ha ismerőseinek beszél erről, bár egy dohányos általában ennek a veszélynek a tudatában gyújt rá a következő szál cigarettára. Társadalmi szintű, okos felvilágosító kampányokkal, és egyéb eszközökkel lehet igazán hatékonyan küzdeni ez ellen. Érdemes a mindenkori egészségügyi vezetésnek, a politikának megfontolni, és ebből a szempontból mérlegelni, hogy melyek az egészségügy, a gyógyítás, prevenció igazán fontos kérdései, teendői.

Mindez azonban túlmutat rajtunk, persze nem feledve, hogy egy pici részünk ebben nekünk is lehet, amennyire persze a másik döntéseibe, magánéletébe bele akarunk/tudunk szólni, ha már az információ birtokában van. Önnek viszont most a gyász fázisai jelentik a közeljövőben a legnehezebb időszakot/feladatot, sok erőt kívánok ehhez, és együtt érzek Önnel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

8 tünet, ami tüdőembóliát jelez

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol