Ezeket látta már?

Mi legyen a karácsonyi bulikkal? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

vakcinainfó, az orvos válaszol koronavíris, antigén gyorsteszt, karácsony

Kedves Orvosok! Szeretnék egy kis segítséget kérni, a közelgő ünnepek és a karácsonyi rendezvények, találkozók kapcsán.

Sok rendezvényt (irodai, családi, baráti) terveznek most antigén gyorstesztek eredményéhez kötni: csak a negatívak vegyenek részt rajtuk. Ez elsőre nekem felelős hozzáállásnak tűnik.

Viszont az olvasottak alapján az antigén gyorstesztek negatív prediktív értéke nagyon gyenge (egy hozzászólásukban 50%-ot említettek). A konkrét tesztek útmutatójából (pl. ScreenItalia, Ag, nyál) SENS:90,1%, SPEC:99,3%. Az NPV számításához az előfordulási arány eléggé bizonytalan, mindenesetre bőven 90% feletti érték jön ki negativitás predikciójára. A viszonylag magas NPV-t ez a tanulmány is megerősíteni látszik. (De ettől még simán el is számolhattam.)

Kérdéseim:

  1. Valóban 50% körüli a negatív prediktív érték? Miért, hogy jön ez ki?
  2. Ha tényleg ennyire rosszul zárja ki a fertőzést, akkor lehet ezen valahogy javítani? (Több teszt elvégzése? Különböző tesztek elvégzése?) PCR-re sajnos nem tudunk mindenkit elküldeni, ráadásul természetesen tünetmentes oltottakról van szó (3 oltás vagy 2 oltás + delta). 
  3. Ha nem, akkor mi lenne a felelősségteljes hozzállás? Feltételezve, hogy a rendezvényeket meg fogják tartani, tehát nem opció, hogy mindenki otthon marad.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Üdvözletem!

Konkrét termékek ajánlásába/szidásába belemenni nem szeretnénk, valamelyik jobb, valamelyik rosszabb. Azt is bele kell kalkulálni, hogy az elvégzett antigénteszteket sokszor laikusok veszik le, rosszul. Sőt, sajnos szakmabeliek is beleeshetnek abba a hibába, hogy a kímeletesség jegyében nem tolják hátra, egészen a garatig a pálcát, ahonnan valid minta lenne nyerhető. Az 50%-ba tehát mi ezeket a faktorokat is belekalkuláljuk. A jó minőségű, helyes technikával levett tesztek megbízhatóbbak.

Jelen helyzetben nem tartjuk jó gondolatnak még oltottak körében sem a bulik megrendezését, persze ez mindenkinek egyéni döntése. Oltottként, gyorsteszttel, maszkban lenne a legbiztonságosabb, gondolom ez eszem-iszom esetén kivitelezhetetlen.

Félreértés ne essék, hosszú távon a hasonló körülmények között rendezett események lennének a követendőek. Jelen helyzetben (rengeteg fertőzött, brutális terhelésnek kitett kórházak) azonban még ez is kockázatos.

A nyáltesztek némileg kevésbé megbízhatóak, az Ön által említett tényezők miatt: a minta nem egyenesen, tisztán a garatból származik. Persze erős tünetesnél ez is adhat pozitív eredményt, így pl tünetes gyerekek esetében szeretjük ezt használni, kíméletesebben lehet diagnózisboz jutni.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához