Ezeket látta már?

Milyen gyakran alakul ki omikron után tüdőembólia? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

vérrög, trombózis, koronavírus, oltás

Kedves Orvosok! Van van valamilyen statisztika arra vonatkozóan, hogy a háromszor oltottak között, akik átestek az omikron fertőzésen enyhe tünetekkel, mekkora arányban fordul elő a gyógyulást követően embólia?

Olvastam egy cikket, amelyben azt írták, hogy kb. Fél évig nagyobb eséllyel következik be trombózis vagy embólia. Ez az omikronra is igaz? Most estem át rajta enyhe tünetekkel háromszor oltottként, alapbetegségek nélkül, ezért izgulok kicsit.

Az omikronról még nem lehet ilyen hosszú követéses statisztikánk, különösen nem a most domináló omikron variánsokról, amelyek valamikor a nyáron váltak uralkodóvá a legtöbb országban. Igen, van egy igazolt, hosszú távú thromboembóliás rizikófokozódás Covid-19 fertőzés után (amely az idő múlásával természetesen csökken, és az előzetes adatok szerint a vuhani törzs esetében jóval magasabb volt, mint az omikron megjelenése utáni időszakban).

Megnyugtatásképpen a következőket tudom írni. Lényeges különbség van a rizikót tekintve a súlyos (kórházi kezelést igénylő) és az enyhe tünetekkel zajló covid fertőzés hosszú távú rizikói között. De ennél még lényegesebb a különbség a rövid és a hosszú távú rizikót tekintve aközött, ha valaki oltatlanul vagy a teljes oltási sort felvéve esik át a covidon. Garancia soha semmire nincs, esélyek vannak, amelyeket részben a sors határoz meg, részben viszont mi tehetünk azért, hogy jó irányba befolyásoljuk ezeket, ha hallgatunk a tudomány, az orvosok szavára. Ön most minden szempontból abba a csoportba tartozik, akiknek nincs komoly félnivalója. Annyi még, hogy ha a világ nagy statisztikai adatbázisaiban rákeresünk a covid által okozott halálozásra, akkor azt látjuk, hogy 2020 márciusa óta nem volt olyan alacsony szinten, mint most októberben. Ebben nyilván sok mindennek szerepe van, nem kis részben az oltások adta védelemnek köszönhető, és bízzunk benne, hogy tovább haladunk ebbe az irányba. Ön pedig ne izguljon!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához