Ezeket látta már?

Nyaki gerinc kopása, szédülés

2010.11.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Negyvenes nő vagyok, már elég régóta tartó szédüléssel, fülzúgással, nyaki fájdalmakkal járó problémákkal küzdök, ami egyre inkább fokozódik. Jártam már reumatológusnál, ahol nyaki csigolya elcsúszást és meszesedést állapítottak meg, elküldtek fizikoterápiára ami nem igazán használ.

Jártam fül-orr gégésznél ahol Betahistin szedését javasolták. Szedem is az orvosságot már jó egy ideje, de ez sem igazán használ, a tünetek továbbra is fennállnak. Kb 2-3 hete egy éjszakai felkelésnél el is ájultam, hányinger érzéssel kezdődött, majd eszméletvesztéssel ami rövid ideig tartott. Ilyen még sosem fordult elő. Hozzá kell tennem a vérnyomásom alacsony. 100 és 110 között van, de előfordul hogy a 100-at is alig éri el. A pulzusom ehhez képest magas 90-es 100-as körüli.

Ön szerint összefüggésben lehet az ájulás ezzel a problémával is?

Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen irányban induljak el? Hová fordulhatok segítségért?

Köszönettel:

Válasz:

A levelében, a tünetei alapján leírtak több irányba is vezethetnének, de azért valószínűsíthető inkább valóban a nyaki fájdalmainak kopásos eredete. A Betahistinnel csak a szédülést, és fülzúgást, mint tünetet igyekeztek mérsékelni.

Az éjszakai rosszulléte nagy valószínűség szerint az alacsony vérnyomásának /is köszönhető, létezik ez ún. ortosztatikus hipotónia, mely pont ilyen, a "hirtelen" (éjszakai) felkelést követő, ájulásig terjedő rosszullét, aminek a legfőbb oka a testhelyzet-váltásból adódó vérnyomás-zuhanás. Ez persze átmeneti jelenség, de igen kellemetlen tud lenni.

Nem valószínű, hogy a két jelenség komolyabban összefüggne, de a nyaki gerinc kopásának azért érdemes jobban utánamenni, tehát itt nem biztos, hogy elegendő volt a fizioterápia (felteszem 10 kezelés, és utána vége...)

Javaslom felkeresni - ha budapesti, valamelyik gerincgyógyászati osztályt, ez Pesten az Amerikai úton, illetve a Budai Gerincgyógyászati Központban van. Ott erre specializálódott szakemberek dolgoznak, idegsebészek, neurológusok, mozgásszervi szakértők, gerincgyógyászok.

Mielőbb kérjen beutalót, úgy tudom, nem rövid a várakozási idő e helyeken!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához