Ezeket látta már?

Nyaki gerincproblémák, vertebrobasilaris szindróma?

2010.09.21. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Dr.-Úr!

A problémám gyerekkoromra nyúlik vissza. Felnőtt koromra 18-19 évesen megállapította egy ortopéd szakember, hogy enyhe balra ívelő gerincferdülésem van, amivel a mai napig is problémám van. Most már odáig fajult a fájdalom, hogy ha fáj a nyakam, akkor elkezd zsibbadni a tarkóm és hátul az egész fejem. Emellett szívritmuszavarom van, hozzáteszem voltam EKG-vizsgálaton és semmi szervi elváltozást nem találtak. Úgy érzem, hogy a nyakam zsibbadása nem megfelelő vérellátásának, köze lehet ehhez az előbb említett problémámhoz.

Tulajdonképpen ez lenne a kérdésem,és hogy hova lehetne ezzel a problémámmal forduljak.

Előre is köszönöm válaszát!!

Válasz:

Az Ön által leírt tünetek, panaszok alapján gondolni lehetne a mozgásszervi elváltozások mellett esetleg az ún. vertebrobasilaris szindrómára, mely kiserek bántalma a nyaki gerinc és az agyalapi erek területén. A szívritmuszavarral egyáltalán nem biztos, hogy ez összefügg. Ha vannak szédüléssel, esetleg bizonytalan járással kapcsolatos tünetei is, elképzelhető a fent említett betegség.

Mindenképpen javasolt - ha még nem volt - neurológiai kivizsgálás, amellyel a fenti igazolható - vagy éppen kizárható. Érdemes lenne a nyaki elváltozás pontosítása, tehát hogy kopás, esetleg csigolyaprobléma, gerincsérv egyebek nem okozhatják. Ehhez még szükséges lehet a reumatológiai szakorvosi vizsgálat is.

Háziorvosa tudja mindezekhez megadni a szükséges beutalást!

tisztelettel:

Forrás: EgészségKalauz