Ezeket látta már?

Okozhat rákot a röntgen? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

röntgen

Van-e rizikója a röntgenfelvételeknek?

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportba érkezett egy olyan kérdés, ami azzal kapcsolatos, hogy okozhat-e a sok röntgenfelvétel daganatot?

A beteg kérdése:

"A múlt héten csütörtökön, a sürgősségi ambulancián szükség volt 5 szögből röntgen felvételre a lábamról. A felvételeket készítő orvos (?) éppen azt taglalta a társának, hogy egy 25 éves nőről (jelen esetben rólam) minek ennyi felvétel, 50 év múlva az onkológián fogok kikötni.. Ezzel kicsit megijesztett akkor. Utána sajnos vasárnap is szükség volt újabb felvételekre, ezeket már nem ő készítette. Az lenne a kérdésem, hogy van annak valóság alapja, hogy ettől a néhány felvételtől valami károsodás alakul ki? Eléggé félek."

Az orvos válasza:

"Kedves Kérdező! Rizikója mindennek van, pl. ha beül az autóba, bizonyos valószínűséggel baleset érheti, de szimplán akkor is, ha kilép az utcára. Ezzel együtt összehasonlításképpen: a mindannyiunkat érő természetes sugárzás (háttérsugárzás) sugárdózis értéke nagyjából 3 mSv évente. Egy végtagról készült egyszerű röntgenfelvétel sugárterhelése 0,001 mSv. Az Önt ért össz sugárterhelés tehát a század, maximum a tized mSv tartományban volt. Ez kb. a bárkit néhány nap alatt érő természetes sugárterhelés dózisának felel meg. Én ebből nem vonnék le nagy következtetést arról, hogy 50 év múlva kialakulhat-e daganatos betegségem. Sok jóval nagyobb rizikóval járó dolgot teszünk ilyen tekintetben naponta az egészségtelen táplálkozástól pl. a napozásig."

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol