Ezeket látta már?

Prosztatarák, kezelési lehetőségek

Kérdés: ... hónapja rosszindulatú prosztatarákot diagnosztizáltak/biopszia/ nálam.

Több alternatív kezelés is szóba jött, amit egyenlőre mellőzök. Két hónapja napi/3x-i/ rendszerességgel iszom egy teakeveréket,amitől a PSA. értékem 1.09-el kevesebb lett.

Elképzelhető-e, hogy a kóros folyamat visszafordul és elkezdődik a gyógyulás vagy elkerülhetetlen a műtét?

Köszönettel:

Válasz:

Levelében ugyan nem szerepelt az életkora, és a pontos diagnosztizálás menete (a biopszia kivételével) néhány általános érvényű tudnivalót leírunk a prosztatarákkal kapcsolatban.

Maga a betegség általában lassan előrehaladó, és gyakran nem is okoz különösebb tüneteket. Késői stádiumban már igen, ez lehet pl. hólyagnyak-elzáródás, húgcsőelzáródás, véres vizelet stb. Áttétet adhat főként csontokba: medence, bordák, csigolyák irányába.

A kezelésről néhány gondolat.

Mai lehetőségeink mellett ún. hosszú távú helyi kontroll már elérhető. A kezelés sikere nagymértékben függ az alábbiaktól: szövettani típus, stádium és a (kezelés előtti) PSA-szint. Ha a daganat jól elkülönülő, nem mindig szükséges kezelni.

A "véglegesnek" tekinthető terápia a betegek többségében a radikális prosztata-eltávolítás, vagy a sugárkezelés. Az előbbi inkább a fiatalabb betegek esetén követendő eljárás.

Lokálisan kiterjedt tumor, vagy áttétek esetén hasznos lehet a hormonkezelés + sugár alkalmazása is.

A teakeveréket illetően nem tudunk véleményt alkotni - különösen hogy nem nevezte meg.

Ami javasolható, az onkológiai team szakvéleménye, akik minden esetet egyediként értékelve tudják az Ön számára is megállapítani majd a legcélszerűbb kezelést.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához