Ezeket látta már?

Reflux, fekély? Endoszkópia?

2012.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

... éves nő vagyok.Konkrét panaszaim kb. ... hónapja kezdődtek: mintha valami lenne a torkomban,egész pontosan azon a részen,ahol a férfiak Ádám csutkája van. Nem fáj,nem nehezíti a nyelést,csupán fura érzés és a hangom is olyan rekedtes kissé. (nem dohányzom). Tegnap jártam gégészeten,ahonnan továbbküldtek gyomortükrözésre,mert a gégész szerint túl sok a savam,amely visszafolyhat a nyelőcsőbe...Jobban belegondolva,valóban mindig van nálam Renny. Valóban előfordul.hogy bizonyos ételek után fáj egy picit a hasam és valóban,az is előfordul,hogy ha tejfölös ételt fogyasztok,hamarosan a wc-n ülök,amit,kissé mosolyogva jegyzek meg,nem is szoktam bánni,mert amúgy székrekedéses vagyok. Tehát,csak azt szeretném tudni, -lehetséges-e erre választ adni tkrözés előtt-hogy állhat-e panaszaim hátterében valami komolyabb probléma,például fekély vagy hasonló vagy csupán egyszerű savtúltengés. Valamint melyek ezek panaszok kezelési módjai. Nagyon köszönöm előre is válaszát.

Üdvözlettel:

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Lehet, hogy azóta már túl van a felső endoszkópián, de amit leírok Önnek természetesen általános tudnivaló.

A reflux és a fekélybetegség a nyelőcső-gyomor-nyombél betegségei közül gyakorinak számítanak, különös tekintettel a refluxra (GERD, GORB). A reflux, a savas visszaáramlás a gyomor felső kapujánál lévő záróizom gyengesége miatt alakul ki, vagyis a nyomásviszonyok miatt a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe, (esetleg a légcsőbe is visszakerülhet, mely veszélyes.) Okozhat fentiek miatt valóban rekedtebb hangot is.

A refluxnak, fekélynek igen kiterjedt az irodalma, és széles kezelési lehetőségekkel bír mindkettő.

Ajánlom szíves figyelmébe rovatunkat:

http://www.egeszsegkalauz.hu/gyomornyombel/

Itt talál számos, e két betegséggel foglalkozó cikket.

http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/endoszkopia-106460.html

Ez pedig az endoszkópos vizsgálat rövid leírása.

E vizsgálatot követően elég jó pontossággal meg tudja állapítani a szakorvos, hogy valóban refluxbetegség áll-e a tünetek hátterében.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához