Ezeket látta már?

Reumatoid artritisz, kezelés

2011.04.01. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelettel doktor úr.

Betegségem reumatoid artritis sero pozitiv.Huzamosabb ideje kb 8 hónapja gyógyszeres kezelést kapok methotrexát 15mg hetente 1 szer és delagil 1x1.E gyógyszeres kezelésre betegségem nem reagál ezért biológiai kezelésre várok.Kérdésem hogy mi a véleménye és még hogy mit tudna javasolni addig még nem kapom meg a biológiai kezelést hogy a fájdalmaim enyhüljönek,és hogy a gyulladást csökenteni tudjam.

Elöre is köszönöm segitségét.

Válasz:

A reumatoid arthritis kezelésében számos terápiás módszer létezik. Ön pillanatnyilag ezek egyikét a metotrexátot kapta, amely az okot, tehát az immunrendszeri működés túlsúlyát lenne hivatott mérsékelni, csökkenteni a gyulladásos ártalmat.

Mint tudjuk, nem minden gyógyszeres kezelés hat mindenkinek (egyformán), tehát ezért lehetett indokolt a biológiai terápia (monoklonális antitest-kezelés) javaslata az Ön számára. Az is oki kezelésnek minősül, tehát a gyulladás kiváltó okára célzott terápia.

Más nem nagyon javasolható addig, mint tüneti kezelés, a napi tevékenységek végzésének biztosításához fájdalomcsillapítás, ami lehetővé teszi, hogy egyrészt a kedélyállapot javuljon, másrészt pedig a fájdalomérzés csökkenjen és az ízületi mozgáskorlátozottság is mérséklődjön.

Mindebben természetesen a reumatológus kompetens dönteni.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz