Ezeket látta már?

Serdülő lány, gerincproblémák

2011.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértők !

... éves lányomnál az alábbiakat állapították meg: ágyéki gerincen 5 fokos balra convex scoliosis, a lordosis megtartott, csigolyák testén eltérés nincs,zárólemezek simák, porcrések rendes tágasságúak, V.L. csig ívén interarticularisan jobb oldalon folytonossági hiány van, bal oldalt az interarticularis szakasz megkeskenyedett, az L.V.-S.I. csig positioja szabályos.

A lányom ... cm magas, ... kg. eddig versenyszerűen kosarazott, sokat mozgott, most egy kicsit el van csüggedve hogy mit sportolhat, hogyan tovább, a felnőtté válás útján ez milyen negatív hatással lehet , jelenleg gyógytorna, úszás javasolt, én mint anya mit tehetek még érte hogy ez a " hiányosság" ne tegye tönkre a mindenapos felszabadult, önfeledt mozgás örömét ? Ez a "tünet" megelőzhető ?( a testvér aki hasonló testalkatú )

Válaszukat előre is köszönöm .

Válasz:

Tisztelt Édesanya!

Bár nem vagyok orthopédiai szakember, megpróbálkozok a fentiek értelmezésével: a csigolyaív jobb oldali ívén észlelt folytonosság megszakadása a spondylolysis. Többnyire veleszületett, de egyes esetekben helytelenül végzett edzés, fizikai megterhelés is okozhatja. Személyre szabott gyógytorna, úszás - ahogy az Ön gyermekénél is javasolták -, máskor nonsteroid gyulladáscsökkentők, ritkán műtét is szóba jön.

A versenyszerűen végzett sport folytatását illetően nem vállalkoznék véleményalkotásra, sportorvosi vizsgálatot javasolnék!

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz