Ezeket látta már?

Speciális fájdalom-tünetek

2011.06.09. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr !

... éves férfi vagyok,magas vérnyomással kezelnek.

Harmadszor jelentkeznek olyan tüneteim,hogy tűszúrásokat érzek a bőrömön, különösen a lábaimon, de az egész börfelületemen is.Ritkán forró lesz a térdem, és kissé megduzzad. Első két alkalommal hamar elmúlt, de most már 3.hete érzem, ezt a zsibbadásszerű érzést,de nem mélyen,hanem csak a bőrömön. Minek lehet ez a jele, s ha orvost javasol,milyen szakterületű orvost. Tisztelettel

Válasz:

Mivel említette a fennálló magas vérnyomását és annak gyógyszeres kezelését, ezért egyik lehetőség a terápiában szereplő gyógyszer/ek valamely mellékhatásának észlelése ebben a zsibbadás, bizsergés, és duzzanat jelenség formájában.

Másik lehetőség esetleg ettől függetlenül valamilyen gerinc eredetű bántalom, amely a lábakban kisugárzó fájdalmat, és a leírt jelenséget produkálja.

Első körben javaslom a kezelőorvos felkeresését, aki a magasvérnyomás-terápiát beállította, elképzelhető, hogy ott kell változtatni, és elmúlik ez a tünet (mint mellékhatás). Amennyiben nem erről van szó, és a jelenség továbbra is fennáll, akkor is még kettéágazik az út:

1. reumatológia, az esetleges gerinc/csigolya/ mozgásszervi gyulladás irányában

2. neurológia, ahol kivizsgálható, hogy ez a speciális tünet esetleg az ún. neuropátiás fájdalom lenne-e.

Kb. ezt a sorrendet javaslom, lehet, hogy már a magas vérnyomását kezelő orvos, néhány egyszerűbb vizsgálattal az utóbb leírtakat is el tudja dönteni.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz