Ezeket látta már?

Székrekedés kisgyermekkorban

2014.06.05. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt doktor Úr/Nő!

... éves kislányom már második hete nem kakil rendszeresen.

Orvosnál voltunk aki kiirt egy szirupot aminek segiteni kéne hogy,ne legyen székrekedése.Azt javasolta hogy,óvatosan bánjunk ezzel a gyógyszerrel mert rá is lehet szokni.Még aznap adtunk neki és szilva kompót levet is.Az nap kakilt és úgy láttam hogy,már minden ok.Azóta 6 nap és csak egyszer kakilt ,tegnap előtt.

Esetleg forduljunk szak emberhez (sebészetre)mert kaptunk beutalót múlt héten.eggyebként nem fáj és nem is kemény a pocija.

Előre köszönöm a választ.

Válasz:

Kedves Kérdező!

Ebben az életkorban igen gyakori a székrekedés, azonban a hashajtó szirup gyakori használatát én sem ajánlom, mivel a szervezet valóban hozzászokhat. Tanácsos a megfelelő rostbevitel biztosítása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű élelmiszerek, magvak) és nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről sem, amely szintén segít a rendszeres székletürítés fenntartásában. Fontos tudni, hogy nagy mennyiségű tejtermék fogyasztása szintén elősegíti a székrekedést, ezen kívül szerepet játszhat a stressz is (utazás, költözés, közösségbe kerülés stb.) Megfelelő mennyiségű mozgással szintén elősegíthetjük a rendszeres székelést.

Ha a kicsinek nem fáj a székletürítés, nincsenek hasi fájdalmai, megpróbálkoznék az életmódbeli változtatásokkal és ha nem változik a helyzet, csak akkor fordulnék sebészhez.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Forrás: EgészségKalauz