Ezeket látta már?

Székrekedés, okai

Kérdés: Tisztelt Szakorvos Úr !

Az interneten érkezett "Szabó György népi gyógymódjai" írás szerint: "Széklet: sok rostos ételt kell enni.Az alma lereszelve hashajtó,ha pedig rágjuk akkor hasfogó"

"Szorulás esetén:gyujtovány-fű tea;mezei kotáng virág;kökényvirág;kutyabengekéreg;vagy a bodza fiatal rügye".

Kérdésem:biológiai hatás szempontjából mi a különbség,ha az almát lereszelve,vagy meghántva alaposan megrágva fogyasztom?

Számomra fontos, mert erősen szorulásos vagyok.Saját termésü (apró szemű) jonathán almából napi 8÷10 db.-ot fogyasztok "megrágva".

A leírt gyógyteákhoz a cikk írója nem közölte, hogy csak ritkán/nem rendszeresen/ szabad alkalmazni!? A gyógynövény bolokban külön felhívják a szorulás elleni teák esetében erre a figyolmet.A belgyógyász is(háziorvosunk)azt mondotta, hogy szorulás ellen semmilyen drogot nem ajánlatos rendszeresen alkalmazni.Mit tegye az aki rendszeresen"szorúl"?

Kérem szíves tanácsát, előzete köszönettel.

Tisztelettel :

Válasz:

A székszorulásnak, székrekedésnek, mint minden tünetnek, a hátterében igen sokféle probléma, ok, betegség húzódhat meg. Tehát így önmagában ezt azért nehéz megmondani, mert nem látszik leírásából, hogy:

1. szenved-e valamilyen krónikus betegségben?

2. szed-e állandóan gyógyszereket? (melyeket?)

3. mióta áll fenn a székrekedése?

Általában meg lehet mondani, mit tegyen valaki, de ez csak teljesen "egészséges" emberekre vonatkoztatható. Általában tehát mondhatjuk, hogy vegyes, kiegyensúlyozott, zöldség-gyümölcsökben és rostokban gazdag, könnyű étrend, bőséges napi folyadékfogyasztás (a kiszáradás elkerülésére). Fűszer, zsíros ételeke kerülése.

Székletlazító lekvárokat lehet fogyasztani, vagy joghurtokat, kefirt, bélflóra javító étrendkiegészítőket. Kevés paraffin fogyasztásával a belek síkosíthatóak, ezáltal maga a széklet is könnyebben kijut.

Ha megírná kérdéseinkre a választ, jobban tudnánk segíteni, tanácsokat adni!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához